Hur inreder man en etta eller liten lägenhet?

2014-01-17

ett layout schema över en etta och mindre lägenhet

Har du köpt dig en mindre lägenhet eller en etta och har just kommit på att det inte är lätt när du ska få plats med matplats, arbetsplats, sovplats, tv-plats och förvaring. Även om lägenheter har olika planlösning och layout så finns de knep som kan tillämpas gällande inredning för mindre eller små ytor som gör att det utrymme du har används mer effektivt och känns större. Genom den här artikeln vill vi ge dig inspiration för hur du kan inreda rummet i din etta eller en liten lägenhet.

Använd ljusa färger på fast inredning som väggar

För att få din etta eller mindre lägenhet att kännas mer rymlig är det lämpligt att avända mycket ljusa kulörer när du inreder. Väggarna behöver inte nödvändigtvis vara vita, men färgen ska vara ljus. Du kan också fundera på ljus tapet på någon av väggarna för att pigga upp lite. Om ljussättningen känns alltför ljus senare kan du värma upp lägenheten med textiler, såsom gardiner eller kuddar som har rikligt med färg. Ett annat knep är att måla om till exempel trämöbler i ljus kulörer om du har. Vissa förespråkar avdelare i mindre lägenheter, men det kan lätt bli att lägenheten känns plåttrig och rörig med den typen av inredning.

Möblera effektivt och multifunktionellt

När du sedan ska införskaffa möbler att inreda med till din lägenhet är det dags att använda mycket tankeverksamhet. Tänk på att skaffa möbler som om möjligt är lätta, har flera funktioner eller kan användas på olika sätt så att du bibehåller en viss flexibilitet och så att du kan använda ettan på olika sätt. Eftersom lägenheten är liten måste rummet funka både som för dig när du är själv som när du bjuder in vänner till exempel.

Om du är student kanske du har funderat på en arbetsplats, men det allmäna rådet gällande flexibiltet är att försöka kombinera arbetsbord med matbord. Matbordet får gärna vara mindre men med möjlighet att förstora och dra ut genom ytterligare bordsskiva för till exempel bjudningar. Till matbordet kan du fundera på om du kan ha vikbara extrastolar för sådana tillfällen.

Därefter är det dags att fundera på sovplats och tv-plats. Eftersom lägenheten är mindre bör du skaffa en soffa med endast två säten, fundera på att skaffa en utvecklingsbar bäddsoffa ifall du får gäster. Det finns också soffor som har förvaring under sitsarna. Soffan få gärna stå nära din säng eftersom sängen då kan fundera som en extra soffa för filmkvällar med dina vänner om du har några rejäla kuddar att placera på sängen. Vill du få lite extra förvaringsplats kan du köpa plastlådor från IKEA om du har en säng med lite högre ben, med höga ben kan du då förvara saker och ting under sängen i förvaringslådorna. Om du funderar lite grand på Feng Shui så bör du placera sängen utefter väggen så att du från sängplats framför dig har fönster och dörr. Vissa väljer att inreda utan TV, men om du ska ha en TV kan du fundera på om du kan köpa en smalare mellanstor variant som går att hänga på väggen på ett enkelt sätt. 

Skapa förvaringsmöjligheter

Förvaring är ytterst viktigt för ettor och mindre lägenheter. Skaffa gärna en stor och hög hylla, dock inte alltför djup, med en stor mängd förvaringsplats för dig utefter en av väggarna. Detta är absolut nödvändigt för du kommer behöva förvaring fastän du inte tänker på det. Skapa förvaringpå höjden.

Använd mattor som avdelare

Slutligen kan du fundera på mattor. Genom att inreda med två större mattor, en för din matdel och en för säng- och soff-del kan du definera de olika områdena i lägenheten och på så vis göra så att det känns som du har mer utrymme än vad du verkligen har. För att liva upp lägenheten så bör du inkludera intressanta objekt, prydnader och textiler som fångar blickar. Häng gärna upp bilder eller tavlor och ställ prydnader på din hylla.

Köp inte hela bohaget på en gång

Det är många ungdomar som flyttar in i mindre lägenheter för första gången, och flyttar ut från föräldrahemmet. Att bilda ett helt bohag tar tid och det generella rådet är att inte köpa allt på en gång. Åk till IKEA och köp på dig smarta billiga möbler som du verkligen behöver. Men innan trippen till möbelvaruhuset bör du se dig om ordentligt på Blocket, här finns mängder av begagnade möbler och inredningsdetaljer som är jättefina men där nuvarande ägaren kanske vill förnya sitt hem eller köpa större möbler. Ta chansen och fynda. Dessutom är retro och antika detaljer på väg att bli trendigt igen, så köp sånt du gillar så blir din lägenhet också trendig.

När du har köpt de största och viktigaste möblerna och detaljerna för din lägenhet kan du börja fundera lite på dekoration. Det är viktigt för att få en hemtrevlig känsla under vintertider. Olika typer av hemtextiler som gardiner må vara jobbigt att sätta up, men värt besväret i de flesta fall. Kuddar med snygga överdrag ska också nämnas, kika gärna in vårt sortiment. Annars så kommer du långt genom att besöka olika loppis och antikaffärer och köpa till exempel bordsdekorationer eller ljus till fönsterkarmen. Dekorera mera!

Relaterade artiklar

Vad är den starkaste och viktigaste trenden för inredning nu?

Inredningsbutiker på nätet listade - Köpa inredning online

Relaterad videoEn överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt