Vilka är Sverige och Danmarks kända designers för smycken?

2014-05-02

stort shourouk statement halsband starka färger
olivia palermo med halsband från Roberta Freymann
grönt statement halsband från rosantica

Den här artikeln svarar på frågan angående vilka som är de mest kända och populära varumärkena för smycken i Sverige för närvarande. Förhoppningsvis kan du använda våra tips för att hitta rätt present eller julklapp till exempel.

Vi tittar på framförallt svenska men också danska designers eftersom Danmark producerat många duktiga smyckedesigner.

Men innan vi besvarar frågan ville vi ge dig som läsare bonustips på andra, internationellt sett,  populära smyckesdesigner som man kanske inte ser så mycket av i Sverige. Smyckena är möjligtvis motsatsen till det som är typisk här då Nordisk design ofta är enkelt och stilren, istället, de smycken vi vill visa är djärva, ofta stora smycken med massor av personlighet, så kallat ”statement jewellery” eller enklare statement halsband:

Shourouk – ”Statement jewellery” eller statement halsband i kristall och färgsprakande neon och kommer defintivt göra så att bäraren står ut från alla andra. Håll dig borta från detta märke om du är i ett vittnesskyddsprogram.

Mawi London - Detta varumärke är älskat av otaliga A-kändisar, såsom Rihanna, Jessica Alba och Amanda Seyfried. Mawi vet verkligen hur man blandar rock’n’roll-attityd, som spikar och dödskallar tillsammans med en touch av romantik som rosor och pärlor.

Lara Bohinc - Ett varumärke och designer som gör tidlösa smycken med en modern twist. Deras mest kända och önskvärda smycken är från ’Lunar Eclipse’-kollektionen. Halsbanden passar att bäras med en enkel svart klänning eller en vit chiffong-blus, det är ett halsband som kan ta dig från dag till natt. Vår kronprinsessa Victoria avgudar Lara Bohincs design, hon har burit örhängen från ‘Lunar Ecplise’ inte bara en gång, inte två gånger, utan minst tre gånger.

Rosantica - Ett nytt smyckemärke som är superhett just nu. De fusionerar och blandar traditionell grekisk och romersk-inspirerad design med riktade former och sällsynta halvädelstenar. Resultatet är mångsidiga och flerskiktade eleganta halsband, armband, örhängen.

Roberta Freymann – ”Haklapps”-halsband som är avgudade av världens stildrottning, Olivia Palermo, mer behöver vi inte säga. Förutom att vara världskänd i modevärlden för sin stil är Olivia chefredaktör för accessoarer i Elle USA och hon har varit med i TV programmet ”The Hills”. 

Nedan går vi igenom de mest kända smyckemärkena i Sverige för närvarande. 

Efva Attling

Om du är ute efter välkända smycken och beredd att betala ett högre pris har du kommit rätt. Smyckena passar bra i bröllopssammanhang eller som värdefulla romantiska presenter till exempel. Efva Attling är utan tvekan Sveriges mest kända smyckesdesigner och hon har byggt upp ett rykte för elegans under lång tid. Efva Attlings kollektion är bred och täcker områden som bröllop (vigsel och förlovning), halsband, ringar, örhängen, armband, klockor och andra accessoarer. Efva Attlings bröllopsringar är gjorda i gult och vitt guld samt silver och kan vara dekorerat med diamanter, mindre stenar runtom eller gravyr som dekoration. Det är en elegant och minimalistisk still som tillämpas. Bland Efva Attlings halsband är två länkande ringar, en miniplanet inne i en ring, en stor sten som magisk stjärna viktiga berlockdesigner. Liksom bröllopssmyckena är ringarna ofta dekorerade med graverade budskap, två sammanlänkade ringar, guldringar med en enkel diamant som en princessring. För Efva Attlings armband så har silverarmbanden ofta små berlocker och budskap, guldarmbanden består ofta av sammanlänkade ringar och de enklare armbandet har ofta graverade budskap på ett ädelmetallsstycke. På senare tid har Efva Attling börjat samarbeta med andra företag som till exempel Orrefors inom glasdesign och Synsam glasögondesign. Hennes klockor har ofta en klar klassisk design i stål och läder. Hennes örhängen är ofta designade med en större ädel- eller halvädel-sten där även Efva Attlings eleganta snirklar, miniplaneter eller blommotiv dominerar.

Georg Jenssen

Titta på Georg Jensens tidlösa smycken om du har råd, deras design är älskad världen över men också dyrare och kan användas vid speciella högtider eller i vardagen. Det klassiska danska varumärket Georg Jenssen är mer än hundra år gammalt företag och deras livsstilsprodukter spänner över allt från bordssilver och klockor till smycken och heminredning. Georg Jensens egen filosofi var att skapa designföremål för alla och att förena skönhet och funktion. Georg Jensens smyckesprodukter är framförallt organiserade under örhängen, broscher, armband, ringar, halsband, berlocker, manschettkanppar och smycken för män. De har 19 smyckeskollektioner som inkluderar Fusion (tjocka ringar med mönster), Moonlight Blossom (broscher i silversnirklar med mindre blå stenar), Moonlight Grapes (ringar med små kulor i olika storlekar), Daisy (broscher formade som blommor), Heritage (halsband med en berlock som ser ut som ett öga), Sphere (en silverberlock som ser ut som ett hänge med en ring och två sfärer i silver och svart), Regitze (smalt formbart armband med diamanter i öppningen), Extra (ring med tjock solitt ädelmetallsutförande), Artist heart (hjärtformade berlocker), Magic (ring med en pärla omvirad av en guldorm), Cascade (ring med justerbar storlek och tre diamanter fästa i tre olika cylinderformade infästningar), Dew drop (örhängen med svarta stenar fästa i en silverpinne), Alliance (ringar med former i cirklar), Centenary, Zephyr, Infinity, Möbius, Smithy cuffs och Spirit. Georg Jensens klockor är enkla och eleganta och saknar ofta siffror på urtavlan.

Bjørg

Om du gillar sagornas värld och smycken som ser ut att vara hämtade från en mycket äldre tid där svärd och pilbågar var viktiga vapen är Bjørg intressant, även om prisnivån är relativt hög så kan de bli en jättebra present. Bjørg startades 2004 av en norska och de släpper två kollektioner om året, den ena är kollektionen Classic med bas i silver, diamanter och ädelstenar medan den andra kollektionen, Odyssey, representerar en ny riktning med sin bas i brons. I Classic finner du armband, örhängen, berlocker och halsband och ringar. I Odyssey hittar du ankelband, armband, kragspetsar, örhängen, glasögon, handsmycken, huvudsmycken och ringar. I Odyssey designen ofta okonventionell och kan nästan tros vara hämtad från till exempel Sagan om Ringen. Bjørg var speciellt framgångsrik med en serie silverberlocker som innehåll enklare en vackra budskap ingraverat.

Snö of Sweden

Om du vill köpa svenskt men Efva Attling är för dyrt kan Snö of Sweden vara för dig, perfekt som present till en väninna till exempel. Varumärken Snö of Sweden är nu over 10 år gammalt efter det grundades 2002 från ursprungsorten Östersund där den första kollektionen innehöll pärlhalsband och ringar med pärlor. Sedan dess har Snö of Sweden utvecklats och återkommande inslag inkluderar klar kristall och vita pärlor. Stilen på smyckena är ofta söt, stilren, enkel och elegant design och priserna är inte alltför höga eller rent av billiga. Snö of Sweden erbjuder produkter inom halsband, armband, örhägen och ringar och som tidigare nämnt är det just pärlorna som ofta spelar en viktigt roll i deras eleganta kollektioner. Kristaller är också mycket vanliga i olika färger som blått eller persikofärg.  Andra återkommande inslag hos Snö of Sweden är kedjor med större länkar samt läder i olika färger. 

Thomas Sabo

Thomas Sabo grundades 1984 i Tyskland och har på senare år blivit mycket populärt märke för smycken, klockor och parfymprodukter i Sverige. Thomas Sabos smycken i silver karateriseras starkt av olika typer av avbildningar och motiv och deras modesmycken har en attraktiv prisnivå. Deras armbandsberlocker (”charms”) likt de som finns på kända märket Tiffanys har blivit en nyckel i deras framgång eftersom många gillar deras design och de inte kostar skjortan som de på Tiffanys.  Thomas Sabo är starka inom silver och samt har en kollektion de kallar för Sweet Diamonds med eleganta motiv och en mindre diamant och mindre guldinslag. Inom silver säljer de berlocker, armband, ringar, örhängen, halsband, kedjor och manschettknappar. Årets kollektioner inom sterlingsilver inkluderar Golden Silver, Glam & Soul och Rebel at Heart.

Pandora

Köpenhamnsbaserade Pandora grundades 1982 och deras smycken säljs till överkomliga priser i mer än 70 länder. Pandoras smycken inkluderar armband, charms, örhängen, halsband och hängsmycken, ringar och klockor och deras stil är ganska komplicerad med mängder av små detaljer och minikristaller på varje smycke. Blå och rosa är återkommande färger för Pandoras kristaller. Pandoras smycken tilltalar se som är trötta på enkelheten som man till exempel ser hos Snö of Sweden och istället vill ha något mer ”frissigt” eller ”ungdomligt”. Skulle säkert uppskattas som present till din flickvän.

Pilgrim

Pilgrim grundades 1983 i Danmark av två danskar som i början sålde sina smycken på gator och musikfestivaler. Men varumärket har växt och idag designar och tillverkar de mängder av olika silver och guldsmycken. Pilgrim har ett väldigt varierat sortiment utan en röd tråd, förutom möjligtvis att deras motiv ofta föreställer ting från naturen som blommor och blad men också många sjöstjärnor, stjärnor och hjärtan eller mönster som liknar något från till exempel indiankulturer. 

Calvin Klein

Det stora kända varumärket Calvin Kleins smycken har också blivit mycket populära på senare tid där stora metallstycken i enklare och svepande former har varit deras framgång, enklare designer är ju också något som länge tilltalat svenskar. De gör främst silversmycken, ringar och halsband, och har naturligtvis alltid Calvin Klein emblemet stämplad synligt på deras smycken.

Sophie Gyllenhammar

Sophie Gyllenhammar lanserade sitt varumärke med smycken i det högre prissegmentet under 2010. Sophie Gyllenhammar har alltid varit intresserad av ädelstenar och halvädelstenar vilka har blivit återkommandeinslag i hennes design. Sophie Gyllenhammar kombinerar klassiska former med nutida teman och blandar samtidigt ivrigt färger och intressanta former. Återkommande motiv är hjärtan, fredsmärket, hästskon och cirkeln vilka återfinns i hennes halsband, ringar och armband. Hennes örhängen är förmodligen de mest färgglada smyckena och kommer i cirkel och droppformer.

Relaterade artiklar

Om Jet Set väskor och klockor av Michael by Michael Kors

Köpa present till din flickvän, fru, mamma eller mor

Handgjorda silversmycken online - Silverhalsband och silverörhängenEn överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt