Guide: Köpa present till din flickvän, fru, mamma eller mor

2014-05-01

stor diamantring vigselring

Det är inte lätt att köpa presenter till kvinnorna i ditt liv. I den här guiden får du svar på vad du bör tänka på och tips på vad du kan köpa när du ska köpa en present eller julklapp.

Om du har brist på idéer när det gäller att köpa present till din flickvän, fru, mamma eller mor så bör du naturligtvis först fundera på vilken typ av person hon är. Olika kvinnor har olika intressen och fokuspunkter, för vissa är skönhet och kläder det som betyder något gällande presenter, men de för som kommit längre i livet är elegant mode fortfarande viktigt men hur hemmet ser ut kanske är ännu viktigare. De som varken är intresserade av utseende eller design kan ha mängder av andra olika intressen som böcker, djur och natur, kreativt skapande av olika slag, sport eller varför inte familj allena.

Vi skulle kunna lista mängder av presenter inom olika områden men vi fokuserar på Nordic Design Hubs styrkor som har att göra med riktigt bra design inom mode, smycken och inredningsdetaljer. Och just den här typen av produkter där design är involverat är oftast svårast att köpa men är mest uppskattade när man lyckas eftersom det visar att gåvogivaren har förstått inte bara persons intressen men också hennes smak. Därför passar smycken och inredningsdetaljer väl eftersom det är kul att köpa något vackert som uppskattas under många år.

Hur hittar man information och inspiration om trenden?

En bra källa till inspiration för din present är tidningar och magasin som hon köper. Förutom hennes mode och klädval och smak gällande inredning som du bör ha bra koll på, så kan damtidningar, inredningstidningar och modetidningar ge dig inspiration om presenter, speciellt vilken typ av presenter som är trendiga just nu. Många kvinnor vill inte bara vara stilfulla men också hänga med i trenden, ofta är de mycket medvetna om trenden men känner kanske inte alltid att de har råd att följa den. Presenter kan då bli otroligt uppskattade möjligheter att följa trenden. För att få koll på exakt vad som är trendigt kanske du måste bläddra igenom ganska många av tidningarna och gå tillbaka några månader så att du börjar se mönster och vad som är återkommande gällande mode och trend. I dessa tidningar får du ofta reda på inköpsställen till de produkter och presenter som förevisas i deras reportage och tips, dessa inköpsställen är ibland online och ibland offline.

Kolla in tidningarna och magasinen!

Du vet bäst vilka magasin som hon köper men Elle, Amelia och Sofis Mode är några tidningar där man kan läsa om mode. För inredning är till exempel Hus & Hem eller Residence populära tidskrifter.

Om du söker online efter presenter finns de många olika relaterade resultat som dyker upp. Min rekommendation är att hoppa över alla de sajter som har ordet present i sajtnamnet, typ ”www.presenter.se”. Ofta har dessa sajter inte så intressanta eller högkvalitativa produktsortiment jämfört med välkända varumärken som du känner till, utan de har istället bara jobbat hårt för att komma högt i sökresultaten. Leta istället dina presenter från ”riktiga” butiker och varumärken, inte dussinsajter eftersom jag tror det kommer spara tid för dig om du inte vet vad du ska köpa.

Smycken i present

Smycken av ädelmetaller är en gammal klassiker a lá ”Diamonds are a girls best friend”, även om du inte nödvändigtvis behöver köpa något med en diamant på för din present. Dock kan smycken med mindre diamanter och ädelmetall vara billigare än du tror, speciellt de smycken som börjar närma sig smyckekategorin modesmycken. 

Halsband är enkla att köpa

För halsband behöver du dessutom aldrig oroa dig särskilt mycket för att få fel storlek. När det gäller ringar så måste du ta reda på din flickvän eller frus storlek genom att till exempel ”låna” en av hennes ringar och ta med den till smyckesbutiken för att få den storleksmätt.

Modesmycken är roligare

En ofta förbisedd kategori som inte får den uppmärksamhet den förtjänar är modesmycken. Modesmycken kan vara dyra, men behöver inte vara det. Fokus för dessa smycken ligger i smyckets design, de är ofta mer högljudda och hur smycket passar med gällande trend. Designen kan ofta vara komplicerad eller påhittig med många olika former, färger och material. Bästa tipsen hittar du bland modemagasin och bloggare. Modesmycken passar väl att köpa till stilmedvetna ofta yngre tjejer och flickvänner.

Ädelsmycken är klassiska bra presnter, men dyra!

Äldre kvinnor som din fru, mamma eller mor istället har övergett modesmycken förälskar sig istället i ädla material som platina, guld, silver, diamanter, rubiner, safirer, smaragder, agater och allt vad det heter. Sedan kan ofta vara så att din egen, mannens, köpkraft ökar med åldern, och guld och diamanter funkar ju alltid till din fru. Bara få kvinnor vägrar ta emot eller ogillar att få ett ädelstenssmycke i present.

Köpa smycken på nätet

Kolla gärna vår guide om de hetaste smyckesdesignerna samt vår lista på inköpsställen för smycken på nätet. Kända smyckesdesigner nu inkluderar Efva Attling, Pandora, Georg Jensen och Snö of Sweden till exempel. Populära inköpsställen för smycken inkluderar naturligtvis traditionella guldsmeder som Hallbergs Guld och Guldfynd men även nyare butiker på nätet som chique.se eller cocoo.se.

Glöm inte att du kan köpa vackra antika smycken

Om du ska köpa ett smycke till din mamma eller mor så kan antika smycken vara ett riktigt bra tips. Antika smycken kan ofta erbjuda riktigt bra kvalitet och underbar klassisk design i guld och silver med många ädelstenar till mycket bättre priser än du hittar i vanliga butiker. Men köper du ett antikt smycke i ädelmaterial så se till att du får ett värderingsbevis när du köper så att du är säker på att du köper äkta vara, det vill säga att diamanterna är diamanter och guldet är guld. 

Kläder och mode i present

Kläder är svårt att köpa och kräver mest skicklighet eftersom passformen är så viktigt. Dessutom är många kvinnor medvetna om sitt utseende och figur och har därmed bestämda uppfattningar om vad de kan bära och inte kan bära. Om du inte har en känsla för vad hon föredrar tycker jag du ska gå och kika i hennes garderob eller fundera på vad hon brukar bära till olika tillfällen som jobb, vardag, helg och fest. Bäst är nog att inte vara allt för äventyrlig, även om du kan rättfärdiga något ”nytt” inslag i garderoben med att du har läst på om trenden och vad du köpte är hett. Det allra bästa är om du hittar en plagg som är mitt på trend men också något som hon ofta bär själv och känner sig bekväm i. Notera dessutom storlekar som hon bär på klänningar, blusar, bh och byxor så du är välförberedd inför din shoppingrunda.

Tips på kända varumärken för kläder

För din flickvän kan till exempel bloggare kan också vara en källa till inspiration gällande dina modepresenter utöver tidskrifter och magasin, de största modebloggarna nu inkluderar Kenza, Elin Kling och Angelica Blick. Populära inköpsställen för mode är Zara, H&M, NK och Åhlens. Gällande butiker online kan du inte ha missat nelly.com eller zalando.se. Om din flickvän eller fru är intresserad av märkeskläder och du känner att vill köpa något lite dyrare kan Acne, Filippa K, Michael by Michael Kors, Marc by Marc Jacobs, Armani Exchange, Hugo Boss och Étoile Isabel Marant vara intressant för dig att köpa i present eftersom dessa märken är mycket populära just nu. Sedan gör H&M ofta samarbeten med världskända designers och om du håller lite koll på deras planer kan du införskaffa ett designerplagg till “H&M-priser”, i höst (2013) kommer H&M samarbeta med Isabel Marant.

Accessoarer i present

Väskor och andra accessoarer kan också vara riktigt bra presenter eftersom du inte behöver oroa dig för att köpa rätt storlek. För handväskor kan du fråga henne vad som är viktigt med deras ideala handväska eftersom handväskor ofta har olika egenskaper. Vissa kvinnor föredrar handväskor som har en axelrem, för andra är det mycket viktigt att handväskan är stor och mycket får plats, mängder av olika fickor och fack kan vara ett annat kriterie. Hon har ofta en mycket bestämd uppfattning om den ideala handväskan och dess användningsområden eftersom hon har olika handväskor för olika tillfällen. Sedan finns det naturligtvis en uppsjö med olika design, storlek, färg och stil. För hitta bra förslag på populära och snygga handväskor, kolla i modemagasin, fråga hennes kompisar eller gå in på någon modeblogg.

För armband är färgstarka armband till exempel riktigt populära och trendiga att trava på varandra just nu tillsammans med till exempel en rosguldfärgad klocka från Marc Jacobs.

Handväskor kan vara dyra men kanske allra mest uppskattade!

Gällande handväskor så är ofta dyrare märke bättre. Pojkar köper bilar för att imponera på pojkar och kvinnnor köper väskor, så kan det vara. På senare år har Mulberry och Michael Kors varit speciellt populära i Sverige gällande handväskor, och Louis Vuitton om du har råd. För i Sverige är det så att trenden är stark och något som väldigt många kvinnor faller in i mer än gärna för att passa in, den svenska stilen kan gärna vara något konform och många gillar inte att stå ut. Då är det bättre att hålla sig till det andra köper men med mindre variationer. 

Inredningsdetaljer i present

Om du köper en present till din mor, mamma eller fru för den delen kan det vara så att även om hon fortfarande är intresserade av mode och skönhet så är det detaljer i hemmet som utstrålar hennes personlighet och som hon ser efter och obonar mest. Då är det praktiskt och eftertänksamt att köpa en inredningsdetalj. Det finns en uppsjö av inredningsbutiker på nätet som erbjuder allt mellan himmel och jord, så om du har tid på din lunch till exempel är det bara att sätta igång med lite ”fönstershopping”. Men passa dig, många inredningsdetaljer kan vara tråkiga och utstrålar inte den eftertänksamhet som du vill visa med din present. Återigen så måste du ta reda på hennes stil, hur hon dekorerat sitt hem och vad hon gillar.

Bläddra i inredningsmagasinen för presenttips

Och återigen har hon troligen inredningsmagasin liggande hemma som du kan bläddra igenom för att hitta bra presenttips. Följ hennes stil men köp någon inredningspresent som är oväntad och personlig. För lite extra speciella inredningsdetaljer är till exempel DesignTorget, Illums Bolighus, Oscar & Clothilde, Svenskt Tenn och vår egen butik tips på ställen där du kan införskaffa något lite mer speciellt som kommer sätta pricken över i för din fru eller mors inredning.

Smink i present

Smink tycker jag är en direkt dålig present till din flickvän eller fru eftersom det är något högst personligt för varje kvinna och kan vara svårt för någon annan än henne att avgöra vad som är rätt smink. Till exempel måste hudnyanser och färger på mascara, läppstift och ögonskugga vara precis rätt. Annars är det värdelöst i hennes ögon. Så om du inte har exakt märke och produkt uppskrivet på en önskelista så rekommenderar jag att du överlåter sminkinköpen till henne och köper till exempel ett smycke istället.

Dyra presenter från välkända internationella designer

Om din fru eller flickvän har dyr smak så får du se dig om efter dyrare butiker. Tyvärr finns det inte många bra svenska butiker på nätet för den dyrare kategorin av mode och design. Du hittar i för sig en hel del i Stockholms fysiska butiker, till exempel på Biblioteksgatan eller på NK. Men troligen får du se dig om efter butiker utomlands. Bästa tipsen för detta är www.net-a-porter.com för lyxmärken samt deras systersajt www.theoutnet.com som är ett märkesoutlet på nätet. Där hittar du bra priser, stort sortiment och bra service.

Hoppa över upplevelseföretagen!

Hoppas den här shoppingguiden har varit dig till hjälp. Och sist men in minst, undvik upplevelsepresenter! Upplevelsepresenter är ofta bara jobbiga att "få gjorda" och upplevelseföretag är experter på att ge värdelös kundservice.

Relaterade artiklar

Vilka har rea på kläder, skor och barnkläder på nätet?

Vilka är Sverige och Danmarks kända designers för smycken?

Smyckesbutiker på nätet listade - Köpa smycken onlineEn överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt