Tips och inspiration till billig och snygg ny köksinredning

2014-05-02

köksinredning i engelsk lantlig stil
modernt grönt och vitt kök
standard större köksinredning

Hur inreder man ett kök billigt? Av en eller annan anledning läser du det här, kanske är det för att du är intresserad av inredning, du är på väg att köpa nytt och renovera köket eller så vill du bara förbättra ditt kök en smula utan att lägga ut allt för dyra pengar. I vilket fall som helst, hoppas du får nytta av nedan. Vi ger vårt perspektiv från egen renovering och tips för dig som går i förnyandetankar som inte ska kosta skjortan.

Budget och kostnad

Varför lägga ut dyra pengar på ett kök? Svår fråga att besvara tycker jag när man kollar på alternativen. Om du tittar i kataloger och pratar med familj och bekanta som lagt ut hundratusentals kronor på att förnya sitt kök och är mycket stolta med slutresultatet, inget fel med det. Men att lägga över säg 200,000kr på ett ett nytt kök är vansinnigt mycket pengar. Att förnya sitt kök till splitternytt skick är förvisso aldrig vrålbilligt, men det höjer värdet på ditt hem och behöver inte bli vansinnigt dyrt om man tänker sig för.

Om du renoverar ett kök som verkligen är slitet och renoverar till en standard som kan förväntas i ditt bostadsområde så får du med största sannolikhet dina pengar tillbaka i värdeökning på ditt hus, lägenhet eller bostadsrätt. Om du är kostnadsmedveten men ändå väljer snygga och bra material kan dessutom värdeökningen överträffa kostnaden markant för ditt nya kök. Gällande materialkostnad för ett medelstort kök, det vill säga ett som passar in i ett radhus kan en summa mellan 50,000-80,000kr räcka för att förnya hela din vitvarupark och hela köket. Ligger du i ovankanten på den nämnda kostnadsintervallen kan du verkligen få ett köks som ser relativt dyrt ut men inte behöver vara det. Men dessvärre tillkommer det arbetskostnaden för hantverkarna (snickare, elektriker och rörmokare) som ska riva ut det gamla köket och montera det nya. Räkna åtminstone med 80h för hantverkarna men det kan bli betydligt mer, du får helt enkelt lyssna med åtminstone tre olika hantverkarens anbud och fråga efter utförlig offert med tidsåtgång.

Köp kök på IKEA

Ett av de bästa tipsen jag kan ge gällande kök och köksinredning är att inte betala extra för varumärket, det vill säga köp IKEA och hoppa över småbröderna som lever på sina ihåliga varumärken med högre priser. Kök har funnits länge, utvecklingen är knappast snabb som för högteknologi så att betala extra dyra pengar för en påhittad extra kvalitet tycker jag inte är värt det, IKEA håller minst lika god kvalitet som någon annan. Den enda anledning jag kan komma på för att köpa ditt nya kök någon annanstans är om du vill välja dyrare material, en mer speciell köksstil eller vägrar att har ett kök som många andra svenskar köper. Men jag tänker tala mig varm för IKEA eftersom jag tycker att deras koncept är bäst och billigast i kategorin.

Design som du hittar på IKEA är minst lika bra som den som hittas hos betydligt dyrare märken som Marbodal, Ballingslöv, Puustelli, Tibrokök, Kvänum, Vedum, Noblessa, Lidhults eller HTH. Faktum är förmodligen att IKEAs design är bättre eftersom de har råd att anlita bättre och smartare designers än just de tidigarenämnda kökstillverkarna eftersom IKEA säljer så många fler kök. Jag menar inte på något sätt att IKEAs kök är bättre, det är möjligt att de mindre tillverkarna kan erbjuda en bättre kvalitet, men det är du som kund som röstar med plånboken. Det är inte konstigt att man hör att de mindre kökstillverkarna pressas hårt finansiellt av IKEA. 

Jag gillar att köpa kök på IKEA eftersom deras fokus ligger på att erbjuda bra produkter till ett billigt pris, planeringsmöjligheterna är utmärkta då man både allena online och på tu man hand i varuhus kan få hjälp av proffesionella inredare, flexibiliten och produktutbudet är oöverträffat samt kundservicen kan inte bli bättre.

Just kundservicen gillade jag speciellt eftersom det är så enkelt att byta in eller göra återköp på artiklar som du inte behöver. Öppet köp gäller i 3 månader oavsett skick tror jag, verkligen bra! Dock kan de dra av lite på priset när du lämnar tillbaka öppnade produkter. Jag har på senare tid hört talas om en ny uppstickare som heter Kvik som satsar på bra design till låga och billiga priser, men har ingen erfarenhet av dem själv.

Planera layouten för ditt kök med stor omsorg

När du planerar din köksinredning hjälper det verkligen att sitta ner med en inredare eller någon som har lång erfarenhet av att stå i kök, till exempel föräldrar, eftersom det är mycket praktiska saker du bör tänka på för att få ett välplanerat och stryktåligt kök. Just strytåligheten tycker jag är en poäng som är värd att lyftas fram eftersom köket troligen är det mest använda rummet i ditt hus, så helst väljer du stryktåliga material och ytskikt. Exempelvis, om du vill ha en bänkskiva i trä bör du välja hårda träslag som ek eller bok istället för mjuka som valnöt, teak eller lind. Du bör också välja ett stryktåligt golv som till exempel klinker eftersom du kommer behöver rengöra ofta och använda flitigt. Även andra partier som diskho, köksblandare, väggskydd och elektriska apparater bör klara flitig användning.

När det gäller planeringen bör du tillsammans med någon med erfarenhet fundera på hur din lösning blir bäst. Det vill säga, smart och strategiskt placera diskmaskiner, spisplatta och ugn, diskho och arbetsytor så att dina arbetsrörelser blir mest smidiga och effektiva. Inne i de olika väggskåpen och bänkskåpen bör du planera för mängder av förvaringsalternativ, man kan nästan aldrig få för mycket förvaring för ditt porslin, glas, köksredskap och köksaccessoarer. Och glöm inte att bygga mindre platser för dekoration i din köksinteriör där du kan introducera fläckar av din personliga smak. Gällande kök med både köksöar och köksbord blir det ganska skrymmande så se till att du har tillräckligt med plats så att det inte känns för trångt, en vanlig lösning är att på sätt och vis koppla ihop eller ställa ihop din köksö med bord så du sparar lite plats.

Stil på köket

Det är inte bara din layout du måste bestämma dig för, du får också ta och bestämma dig för stilen på din köksinredning. Under senare år har lantligt kök varit synnerligen populärt, med inspiration från första bilden. Men du kan också se mer moderna kök (andra bilden) eller vanligare skandinaviska kök (tredje bilden) som exempel. Retro inredning blir också vanligare. Men mängden stilar är nästan obegränsat, du får helt enkelt borra ner huvudet i ytterligare research på till exempel Pinterest eller andra köksforum och hitta en stil på ditt kök som du gillar.

Vanliga stilar på kök inkluderar till exempel funktionella kök, lantliga kök, moderna kök, vita kök med flera. Söker du på Googles bildsökningsfunktion med olika kombinationer som inbegriper ordet kök kommer du se massor av olika stilar. 

Köpa vitvaror

Gällande vitvaror, IKEAs hushållsmaskiner är vanligtvis ej märkta med varumärke men tillverkas vanligen av Electrolux, Whirlpool, Siemens eller någon av de andra stora vitvarutillverkarna så du behöver inte oroa dig extra för att kvaliteten skulle vara sämre.

Ett annat minitips att spara pengar även på IKEA är att undvika de ofta mycket dyra inbyggda mikrovågsugnarna. Av någon anledning så mjölkar varenda kökstillverkare stora pengar på att folk vill inreda med snygga inbyggda mikrovågsugnar och kan därför ta betalt ockerpriser på skal som egentligen bara är specialanpassade för ditt kök. Ett tips är att bara ställa en mindre mikrovågsugn inuti ett av dina skåp med lucka eller så går du och köper dig en inbyggd mikrovågsugn på Blocket innan du planerar ditt kök och planerar in din begagnade mikrovågsugn i ditt nya kök.

Blocket kan för övrigt vara perfekt för att hitta i stort sett nya billiga hushållsapparater till ditt nya kök istället för att köpa sämre helt nya maskiner på butik till dyrare priser. Gällande spis och kokplattor tycker jag induktionshällarna är riktigt bra eftersom de värmer upp så fantastiskt snabbt men inte generar värme förutom den värme som uppstår i stekpannan och kastrullen. Dock värt att betänkas, med en induktionshäll blir dina stekpannor och kastruller i lättviktsmetall som aluminium oänvändbara.

Inspiration till din köksinteriör

När det gälller inspiration till din köksinteriör och köksinredning är det i för sig högst personligt. Men köper du ett kök från IKEA så kanske du ändå vill sätta din personliga stämpel  på designen och det kan du göra genom att köpa in mindre detaljer från andra leverantörer som blir som en personlig stämpel.

Ett tips är till exempel att köpa dörrhantagen och dörrknoppar från någon specialistbutik online, prova till exempel att surfa igenom eBay Storbrittanien som brukar har intressanta handtag. Eller gällande kakelplattor för väggskyddet kan du hitta specialkakel som du kan integrera i din din design. Fråga också gärna din hantverkare efter speciallösningar som passar speciellt bra för just din planlösning och kök. Till exempel kan de tillverka specialbyggda vinhyllor, inbyggnationer för vitvaror eller annat du kan tänkas hitta på.

En annan smart lösning för väggskyddet jag hört om är att printa ut en personlig högupplöst bild framför en värmetålig plastskiva i till exempel akrylplast som dekoration. Du kan också hitta inspiration på sajter som styleroom.se eller sociala nätverket Pinterest

Inredningsdetaljer till ditt kök

När du byggt klart ditt kök är det fritt fram för att ställa in mängder av olika intressanta inredningsdetaljer som gör ditt kök personligt och adderar karaktär. Det kan vara allt från roliga grytlappar, humoristiska hushållspappershållare eller andra köksredskap som ständigt står framme till allmän beskådan. Kök är ofta i grunden ganska opersonliga om man inte lägger själen att i konstruktionen skapa något speciellt, men de flesta väljer att bygga något enkelt. Då får man ta fram sin kreativa sida när allt är klart, mängder av butiker online säljer fina inredningsdetaljer som du kan använda till att dekorera. Och en hel del av dem säljer köksredskap och accessoarer som på något vis är designade och ser lite extra intressanta ut. Kanske kommer dessa saker du köper inte alltid ligga framme till allmän beskådan men det kan göra de roliga att ta ut dem då och då. Men ställ gärna små konstverk och prydnader som dekoration här och där i köket. Lämna plats för värmeljus till exempel i fönstret, som vi alla vet behöver vi i Sverige öka på mysfaktorn i vårt kök under de kalla vintertiderna. Dessutom är den avskalade och vita trenden på väg bort. Det som är bra med prydnader också är att man kan ändra dem beroende på säsong, så under sommaren kan du ha inredningsdetaljer som avbildar jordgubbar och vattenmeloner medan under vintern avbildar de adventsmotiv eller kanske någon snögubbe. Om du dekorerar ditt kök personligt kommer du känna dig hemma.

Relaterad artikel

Har renoverat eller ska renovera? Tvist om pris med hantverkaren?

Relaterad videoEn överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt