Internets bästa källor till inspiration för inredning och mode

2014-05-02

grön och röd retro matchande inredning inspiration

Svaret till titeln är nästan långt, det finns nästan hur många källor som helst på nätet. Men när det står still i huvudet är det svårt att komma på bra källor. För de av er som följer bloggar eller bra konton på sociala medier som ni gillar är livet enklare, det är lätt att gå tillbaka i din favoritbloggares blogghistoria och visa vad denna tidigare publicerat.

Kolla bloggares idéer

Många sajter publicerar också listor på bloggare som de gillar som du kan kika på för att se om de passar din smak. Vi tycker speciellt att bra bloggare är till för just inspiration så här är några listor på bloggare från olika tidskrifter som du kan använda:

Inspiration från sociala nätverk 

Men innan vi börjar med att ge rekommendationer för källor till inspiration vill jag poängtera att jag tycker att du ska ta för vana att följa olika konton på de sociala nätverken Instagram, Twitter och Pinterest. Följ bara konton som har en stil som du tycker om.

Bloggare utanför nätverken skriver förvisso utförligare om inspiration, men ibland behöver du endast bilder och då är de sociala nätverken, Pinterest och Instagram, alldeles tillräckliga. Twitter är fortfarande inte så bildfokuserat som du ofta vill ha för att få inspiration, men det kan vara intressant att följa duktiga inredare eller modeikoner där som tipsar om bra sidor på webben.

Dessa konton är ofta en perfekt källa för inspiration eftersom du över tid hittar och väljer konton som passar din personliga inredning- eller mode-stil bäst. Där kan du hitta din favoritkändis som just personifierar din modestil eller en professionell inredare som visar snygga miljöer som du inte får missa. När du senare behöver din utvalda inspiration vet du exakt vartill du ska gå för att få den. För inspiration för smycken kan det vara mer behjälpligt att följa dina favoritdesigner. Vissa inredningsbutiker kan också vara speciellt behjälpliga gällande inspiration eftersom de i sina bloggar samlar på fina bilder.

Kurera nogrannt för bättre inspiration

Amerikanarna har myntat ett uttryck som de kallar ”kurering”, vilket betyder att du på dina sociala över tid väljer ut konton som passar just dig. Vi diskuterade det lite tidigare. Anledningen att jag tar upp ordet är att de rekommendationer för inspiration jag kan ge dig är generiska och ger dig källor, men just vilka individer du vill få inspiration från är upp till dig. 

Inspiration från Pinterest är nog bäst

Det sociala nätverket Pinterest är byggt för att bli en källa till inspiration inom det mesta som mode, smycken, inredning, matlagning eller vad du nu är intresserad av och är något du verkligen bör använda i din jakt på nya idéer. När du har skapat ett konto där kan du med enkelhet söka efter begrepp som intresserar dig och där du söker inspiration och tips inom och Pinterest kommer generera en mängd bilder som passar för dig.

Instagram funkar också för inspiration, men inte lika bra som Pinterest

Instagram å andra sidan är förvisso bildorienterat också, men jag tycker det är alltför svårnavigerat på mobilen för att vara verkligen meningsfullt som inspirationskälla.

Andra källor till inspiration online

Du kan också använda svenska styleroom.se som är ett ställe där deras 25,000 användare postar riktiga bilder från sina hem, dock varierar kvaliteten på dessa bilder. Jag är inte medveten om liknande svenska nätverk för mode och smycken, men du kan kika på bloggcentralen Bloglovins topplistor. På Tumblr, ett socialt nätverk för bildbloggar, finns det också mängder av bilder som kan bli dina ledstjärnor. Sist men inte minst, låt oss inte glömma den uppsjön av magasin och bloggare inom mode och inredning som du verkligen kan använda till din fördel om du vill följa trenden (framförallt) men också hitta ny inspiration för din personliga stil. Resor till andra länder kan också vara ett tips.

Få inspiration inom flera olika stilar

Är du ingen rutinerad "räv" inom inredning kan alla de olika stilarna lätt skapa myller i huvudet. Vad ska man välja för stil eller ska man mixa all stilarna. Nedan har du en kortfattad guide till olika populära stilar:

  • Antikt & loppis - Som det låter, det blir mer och mer populärt att titta på mormors vind eller springa på loppis och auktioner för att hitta fynd som gör dig glad och ser bra ut.
  • Retro - Se en guide här. I huvudsak en trend från 50-tal, 60-tal och 70-tal med enkla teakmöbler och kraftfulla färger.
  • Lantligt - Vitt, ljust och enkelt men med en gammaldags elegans som kan fylla ett större hem på landsbyggden. 
  • Shabby chic & rustikt - Liknar lantlig stil men är även medvetet naggat i kanten och slitet för att skapa en opretentiös men hemtrevlig och ekonomisk snygg inredning.
  • DIY - Do It Yourself eller gör det själv är populärt. Kan betyda vad som helst, finns många olika guider och inspirationskällor. Egentligen är din kreativitet enda begränsningen. 
  • Modernt - Ibland futuristisk look men oftast stilrena former i klara färger och stora ytor. Färger i stora block.
  • Vitt och enkelt - Populärt i storstadslägenheter för att lysa upp utrymmet genom mycket sparsmakad och öppen inredning och väggar samt hemtextiler i vitt. 
  • Lyx - Kan ibland innebära modernt eller mer gammaldags elegant där prislappen naturligtvis är högre på grund av till exempel exklusiva material eller kända designer.
  • Personligt - Gör vad du vill, inred med din själ och känsla och bry dig inte om vad andra säger. Låt din inredning bli en förlängning av din personlighet.
  • Industriellt - Metalliska ytor på lampor, klockor, bord med mera. Ibland rostfärgade ytskikt för en industriell känsla.

Inspiration, förslag och idéer från inredningsmagasin

Får du inte en tillräcklig kick från bloggare är naturligtvis inredningsmagasinen inte bara en bra källa till inspiration, där kan du också ta del av experternas tips inom till exempel DIY och home styling samt de viktigaste trenderna om du nu bryr dig om dem. Redaktörernas jobb är att analysera och förutse smaken i vårt långa land, men de är också fantastiska källor till idéer, inspiration och förslag hur du kan inreda ditt nya eller gamla hus eller lägenhet. Det finns massor av inredningstidningar, vissa av dem på nätet, vissa behandlar de viktiga sub-trenderna som vi tidigare beskrivit och vissa är fokuserade på olika rum som kök, sovrum, trädgård, badrum eller vardagsrum. Nedan hittar du en lista med de viktigaste inredningsmagasinen:

Tyvärr är de flesta av dessa tidningar inte helt tillgänliga online, man kan ju fundera när det händer? Det är väl bara en tidsfråga. 

Gör ett moodboard eller en scrapbook

Om du vill generera din egen inspiration för personlig inredning i till exempel kök eller badrum så är ett moodboard eller scrapbooking perfekt. Poängen med ett moodboard är att du samlar olika intryck från tidsskrifter, tidningar, online eller egna bilder du tagit och samlar dem på ett ställe för att se om din inspiration passar ihop och matchar.

Scrapbooking istället kan vara ett bra sätt för att hålla koll på mode och din egen smak över tid. Du kan lappa ihop bilder och andra illustrationer du gillar i din egen scrapbook och samla på dig inredning som du gillar för att kanske flera år senare minnas och få inspiration. Båda dessa tekniker är bra för att samla minnespunkter för att vid ett senare tillfälla komponera ihop dessa källor till någon som passar bra för dig.

Bildsökning på Google

De flesta som söker efter inspiration på nätet behöver det oftast för inredning i till exempel sovrum och badrum. Medel-Svensson har inte råd att anlita en inredare som tillför den kreativa gnistan i ditt hem, om du istället måste göra det viktiga jobbet själv är sökmotoreer den enklaste källan för inspiration. Enkla sökningar efter bilder på Googles bildsökningsfunktion kan då vara väl så effektivt som de sociala nätverken, magasin och bloggar. Och glöm inte att ibland göra dina sökningar på engelska så att du inte begränsar ditt inredande till svensk smak och trend endast. Det gör i det långa loppet din inredning lite mer intressant med utländska tips och influenser.

Vanligaste sökningarna för inspiration och hur du bör söka

De vanligaste sökningarna för inspiration i bilder på Google är inspiration för kök, badrum, vardagsrum, barnrum, hall, sovrum och kontor. Även mer specifika sökningar är vanliga efter till exempel snygga tapeter, utebelysning eller målning och färger för hus och hem. Om du diggar trender finns det också mängder av bloggare som kan ge dig tips inom inredning för till exempel lantlig, personlig, retro eller shabby chic i vitt. För sökningar på Googles bild- eller text-sökning passar vanligen tre sökord bäst eftersom två sökord ofta är alltför ospecificerat och fyra sökord börjar göra sökmotorn förvirrad gällande exakt vad det är du söker efter.

Inspiration för kök

Om du söker inspiration inom kök håller de oftast en hög standard men kan kan vara väl standardiserade och konforma, samma gäller för badrum och då kan just inspiration från engelska sajter vara perfekt för dig. Hotell och andra offentliga inrättningar brukar vara speciellt duktiga på att inreda snygga badrum med kakel som ser speciellt snyggt ut så se till att söka på både svenska och engelska. Det gäller för alla olika rum i huset. För många som söker inspiration för ett nytt kök är ”compact living” för ett litet kök den viktigaste söktermen och det gäller även här att göra väl valda sökningar på Google. 

Relaterade artiklar

Vad är den starkaste och viktigaste trenden för inredning nu?

Tips och inspiration till billig och snygg ny köksinredning

Hur inreder man en etta eller liten lägenhet?En överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt