Varför du inte ska köpa en upplevelsepresent

2014-02-20

undvik upplevelsepresenter

Köp ej en upplevelsepresent eftersom att upplevelseföretagen är lata med kundupplevelsen, de vinner på att vara jobbiga mot användarna. Läs om varför det har blivit så och varför det fortsätter i artikeln nedan.

Upplevelser och upplevelsepresenter blev populärt för många år sedan och har fortsatt vara en viktig del i svenskarnas shoppingvanor för presenter till födelsedagar, bröllop och andra viktiga högtider.

Dessa upplevelsepresenter har blivit en slags lösning i presentköpandet till de som ”har allt” eller för den presentköpare som inte har tillräckligt med inspiration och idéer för att köpa något som varar. Att köpa något som varar är svårare eftersom man helst ska ge något som passar mottagaren och det kräver insikt och kännedom, en upplevelsepresent kan man köpa utan vidare, de flesta gillar spännande upplevelser.

Tankegången när man köper en upplevelsepresent är godhjärtad och trendig då samhället vi lever i har förvandlats från materialism som uppstår i nyrika kulturer till en kultur av livsförverkligande och upplevelser. Och svenskarna är ett resande och äventyrligt folk som oftast älskar att uppleva olika saker.

Så de som köper en upplevelsepresent har hjärtat och tanke på rätt ställe, tyvärr som artikeln kommer argumentera så motsvarar inte upplevelseföretagen högt ställda förväntningar.

Upplevelsen är svår att boka in!

Men åter till ämnet. Jag har fått upplevelsepresenter och sett fram emot dem mycket, det verkar så underbart. Men det första problemet man råkar ut för är ofta tidsbrist. En upplevelse ska bokas in och är ofta starkt säsongsbetonat som till exempel ballongflygning, olika typer av båtturer eller körning av sportbilar. Alla är inte säsongsberoende dock, det ska sägas, de flesta spabehandlingar, restaurangbesök och lyxweekends i närområden kan man genomföra året runt.

Men för många som lever i en stressig vardag krävs det tid och planering för att få in upplevelsen i schemat, och de sådant som beror på säsong kan det ställa till bekymmer eftersom tidsfönstret kan vara starkt begränsat. Därtill tillkommer en tidsfrist på oftast 1 år som man tror är enkel att hinna med under. Men oväntade saker händer i livet och åtminstone för mig själv blev det en stress att få in den där weekenden och den där ballongflygningen.

Bokar du inte inom utsatt tid så förlorar du den dyra upplevelsen för alltid, många menar att det är så upplevelseföretagen tjänar sina pengar, på folk som av olika anledningar inte kan nyttja sin upplevelsepresent.  Därtill kan upplevelseföretagen strula något oerhört med inställda ballongturer eller inställda kördagar på grund av ej gynnsamma väderförhållanden, visserligen ska säkerheten alltid garanteras dock. Men är vädret ett så stort problem bör de erbjuda en mycket större flexibilitet i bokningen.

Girigheten och dålig kundservice styr upplevelseföretagen

Problemet är att upplevelseföretagen säljer en upplevelse innan den konsumerats, och en icke nyttjad tjänst tar de också betalt för. Tänk själv, om ditt företag fått betalt för en tjänst innan den utförts, vad har du då för incitament (eller morot) att göra ditt bästa för att utföra tjänsten. Pengarna är redan garanterade och finns på bankkontot, du utför tjänsten pliktskyldigt eftersom du annars kan få problem med instanser som Allmäna Reklamationsnämnden, men du kommer sannolikt inte böja dig baklänges för att ge bästa möjliga service.

Dessutom som upplevande kund till ett upplevelseföretag kommer du sannolikt inte reklamera eller ställa till större problem eftersom pengar för betalningen till upplevelsen inte kom ur din egen ficka, på sätt och vis är upplevelsen ”gratis” och de flesta har nog inte lust att besvära presentgivaren och köparen med klagomål och reklamationer. Därmed har konsumentens mest kraftfulla verktyg för att förvänta sig en bra kundservice gått förlorad, det blir svårt att rösta med fötterna eller klaga / reklamera.

Förvisso bör upplevelseföretagen bry sig om sitt rykte kan man tycka, men på grund av att köparen av en upplevelsepresent inte genomför upplevelsen själv har denne sannolikt inget större incitament (eller morot) att göra grundliga efterforskningar på jämförelsesajter eller utvärderingssajter angående kvaliteten. Problemet är alltså att kopplingen mellan plånbok och upplevelse saknas, det ger upplevelseföretagen fria händer att tumma på kundupplevelsens kvalitet. Det finns säkert undantag och kanske är det inget dessa tjänsteföretag gör medvetet, men systemet skapar förutsättningar att strunta i kunderna.

Erfarenheter av dålig kundupplevelse i praktiken

Mina åsikter ovan är uppbyggda av praktiska erfarenheter. Inte för att jag har upplevt en lång lista av företag eller tjänster, men för att mina slutsatser ofelbart har passat in på båda upplevelserna. 

Den första gäller ballongflygning med Upp & Ner där upplevelsen genom en serie av konstigheter blev negativ. Det var problem med tidsfrister, inställda flygningar, kraftigt bristande säkerhet och personskador, nonchalans inför personskador, krav på att utföra tungt och riskabelt kroppsarbete för att förbereda och avsluta den enorma ballongen för flygning samt organisationssvårigheter bland personalen. I mina senare kontakter med VDn var mitt resulterande intryck att företagets problem definitivt började på toppen.

Den andra gäller en ”lyxweekend” på Sandhamn Seglarhotell som var allt annat än lyx och vilosam. Hotellet sparar kostnader överallt och är helt underinvesterat vilket blir otroligt tydligt som besökare. Genomgående är upplevelsen en besvikelse i kvalitet på lokalerna, maten, tjänsterna och sinnesfriden. Hotellet fokuserar på att sälja så mycket alkohol det går till bar- och nattklubbs-gäster medan de weekendgäster som söker sinnesfrid får hitta friden någon annanstans emellan allt dunka dunka. Så är det på högsommaren.

Så gör dig själv och presentmottagaren en tjänst, kika efter andra materiella presenter och glöm upplevelsepresenter. Det är så stor sannolikhet att presenten blir en besvikelse, när du köper en inredningsdetalj eller ett smycke vet du vad du får, inget står i vågskålen gällande kvalitet (förhoppningsvis). Kvaliteten kan åtminstone inspekteras i samband med köp, vilket inte är fallet för upplevelsepresenter. 

Är du osäker på om jag har rätt är det bara att göra egna efterforskningar på utvärderingssajter som reco.se eller rejta.se för företag eller tripadvisor.com för hotell för att se själv.

Hur kan upplevelsepresenter bli bra?

Jag tror att det är möjligt. Men jag tror först och främst att man måste glömma bort och ignorera upplevelseföretagen. Gör du någon typ av förskottsbetalning är det viktigt att den är både återbetalningsbar (till presentmottagaren) och utan tidsfrister. Du kan rentav skapa en egen upplevelsepresent genom att gå i god för ett köp av till exempel en resebiljett för valfri summa, men där den betalas när presentmottagaren bestämt och bokar in. Förvisso kanske det är tråkigt att skriva en ”blank check”, för att använda ett amerikanskt uttryck, men men lite kreativitet går det nog att hitta på bra sätt att skapa upplevelser utan upplevelseföretagen om du nu nödvändigtvis måste köpa just den här typen av presenter.

Hoppas du nu blivit avskräckt från att köpa en upplevelsepresent! :-)

Relaterade artiklar

Köpa present till din flickvän, fru, mamma eller mor

Bra tips vid köp av present till din pojkvän eller man

Bra och annorlunda presenter och presenttips onlineEn överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt