Allt om dansk design inom möbler, lampor, porslin och inredning

2014-05-02

the egg arne jacobssen stol dansk design
the chair hans wegner dansk design
royal copenhagen blue fluted tallrik dansk design

Vad är dansk design? 

Låt oss börja med att definera vad dansk design är och karakteriseras av. Du som läsare har säkert en känsla för vad det borde vara. Kanske tänker du på runda, smalar och enkla former. Ofta i mörkt läder, smala trä- eller metall-former. När man tänker på dansk design är det oftast utmärkande stilrent, klassiskt med klara rena designlinjer. 

Bakgrund och historia

Just trä är kanske det material som starkast definerar dansk design. Danskarnas snickeritradition har en stark anknytning modernt snickeri och möbeltillverkning där man tar tillvara på träets egenskaper för att kunna skapa klassiska och tidlösa möbler. Under och just efter kriget fanns det ett fokus på hållbarhet och funktionell kvalitet, möbler som skulle hålla, eftersom materialtillgången var begränsad. Under efterkrigstidens ekonomiska uppsving blev också metall ett vanligare inslag i dansk design när stela industriella stålrör kombinerades med mjuka, runda former. Den danska stilen utvecklades främst under 1950-talet av stora namn som Hans Wegner eller Arne Jacobssen. Den influerades starkt av den tyska Bauhaus-skolan där nya industriella teknologier användes i tillverkningen men fungerade tillsammans med en idé om enkelhet, design, funktionalism och kvalitet. Den nybildade möbelskolan vid Kungliga Danska Konstakademin spelade en betydande roll i utvecklingen av dansk möbeldesign. Kaare Klint undervisade inom funktionalismen med fokus på storlek och proportioner av föremål. Hans Wegner bidrog med en unik känsla för form, speciellt i utformningen stolar.

Dansk inredning

Danskarna själva föredrar en design och inredning som förkroppsligar ett enkelt folkhem men med personliga inslag som kan innehålla designklassiker inom just designmöbler eller designlampor som kan ha samlats ihop under många år. Danskarnas inredning karakteriseras ofta av en nordisk stillhet där lugna ytor, naturliga kvalitetsmaterial med ljus och enkelt dominerar. Funktion är det viktigaste men de har samtidigt fokuserat att förädla funktion till något vackert. Inom dansk design har de största namnen ofta fokuserat på material, samt hur möbler och lampor ska användas i vardagen.

Internationell framgång

Flera av de mest framstående danska designers från denna retro-epok som Georg Jensen, Hans Wegner, Børge Mogensen, Finn Juhl och Arne Jacobsen bara för att nämna några alla gjort dansk design populärt på den internationella scenen. Flera olika möbler har blivit ikonisk och är fortfarande i bruk och produktion, till exempel Arne Jacobsens stol ”The Egg”. Jørn Utzon blev också världkänd som arkitekt till operahuset i Sydney. Nedan går vi igenom några av de mest kända namnen:

Arne Jacobsen

Ett känt citat från Arne Jacobsen: ”Den primära faktorn är proportioner. Proportioner är det som gör de gamla grekiska templen klassiska i sin skönhet. De är som stora block, från vilken luften har bokstavligen huggits ut mellan kolumnerna. Oavsett om man ser på en byggnad från barocken, renässansen eller en modern byggnad – för de byggnader som man tycker om att titta på, de som man beundrar, är alla väl avvägda inom just proportioner, det är absolut nödvändigt. Därefter kommer materialet – man kan inte blanda fel material. Och ut av detta kommer, naturligtvis, färg - och, på det stora hela, helhetsintrycket”.

Arne Jacobssen är ihågkommen för hans bidrag till den arkitektoniska funktionalismen liksom för den världsomspännande framgång han haft med sin enkla men effektiva stoldesign. Han var en arkitekt och en möbeldesigner som blev erkänd inom båda kategorier. Mycket känt designade han SAS Royal Hotel i Köpenhamn som kallades världens första designhotell. Han designade precis allt i hotellet. Han var mest aktiv under 1950-talet och dog oväntat 1971 med flera internationella ariktektprojekt på gång. 

Arne Jacobsens mest kända stoldesign inkluderar ”The Ant” eller Myran, "Series 7", ”The Egg” eller Ägget samt ”The Swan” eller Svanen. 

Hans J. Wegner

Hans Wegner var otroligt produktiv och designade mer än 500 olika stolar under sin karriär där mer än 100 gick in i massproduktion främst under 50-talet och 60-talet. Han fokuserade på hög kvalitet och funktion i naturliga material där hans stil ofta benämdes som ”organisk funktionalitet”. Hans mest kända design inkluderade "China Chair", ”The Chair”, ”Shell Chair”, "The Wishbone Chair" och ”Peacock Chair”. 

Georg Jensen

Georg Jensen är ett världkänt företagsnamn än idag och är ofta den första designer man tänker på inom dansk design. Georg Jensen började som silversmed 1904 och blev snabbt framgångsrik . Georg Jensens egen filosofi var att skapa demokratiska designföremål som förenar skönhet och funktion, liksom senare dansk design. Hans hantverksskicklighet och konstnärliga talang blev grunden till företaget Georg Jensen i Köpenhamn. Under 1920-talet hade han byggt upp ett stort företag med butiker i New York, London, Paris, Stockholm och Berlin förutom hans hemmabas i Danmark. Georg Jensens stil hade starka influenser av jugend som innebar klara, böljande former i designen.

Andra kända danska designer

Replikor av de flesta av dessa kända mästerverk från Danmark kan man köpa på Infurn online.

Royal Copenhagen

Även om artikeln främst fokuserat på möbeldesign måste det med eftertryck betonas hur viktigt Royal Copenhagen är och har varit för dansk design och inredning. Det är ett mycket gammalt företag som grundades under sent 1700-tal och är ett mycket starkt varumärke inom exklusivt kvalitetsporslin och serviser än idag. Deras design i vita och blå färger är varumärkets främsta kännetecken och varje föremål är målat för hand . Deras mest kända kollektioner är Flora Danica med vackra blommor som motiv i en gyllene ram, Seagull med en fiskmås som flyger i förgrunden samt Blue Fluted med vacker blå konst på en vit bakgrund. 

Om du är i Köpenhamn

Om du hittar vägarna förbi Köpenhamn finns det mer att göra än att åka till Nyhavn och äta smörrebröd med snaps eller ta kort med den lilla sjöjungfrun. Du kan besöka de olika museum relaterade till dessa danska designer samt gå in i flaggbutikerna för både Royal Copenhagen och den danska kända inredningskedjan Illums Bolighus.

Relaterade artiklar

Vad är retro design? Om inredning och möbler under retron

Om designlampor och var du hittar billiga lampor på nätet

Relaterad videoEn överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt