Vad du bör veta om designlampor och billiga köpeställen

2014-05-02

lampan PH artichoke kronärtskocka Poul Henningsen
lampan ph5 Poul Henningsen
bordslampan Flower Pot av verner panton

I artikeln nedan går vi igenom de stora designmästarna, främst från Danmark, och de mest kända lampdesignen. Dessutom finns det att läsa om vad som utmärker designlampor.

Vad är en designlampa? Det är faktiskt en mindre uppenbar fråga att besvara än man kan tro. För de flesta är säkerligen en designlampa en lampa vilken är vacker för ögat, konstruerad av en mästare och konstnär inom design.

Men det är faktiskt bara en del av sanningen, om man gräver ner sig i belysningens värld så får du veta mer. Det vill säga, utseendet är bara en del av sanningen, lampans och armaturens egenskaper är dock viktigare när vi pratar om designlampor. 

Kända designlampor och lampdesigners

 • Poul Henningsen som länge arbetade på lamptillverkaren Louis Poulsen är utan tvekan en av de mest kända världen över gällande design av lampor och belysning. Han skapade flera ikoniska designlampor som till exempel PH Artichoke (första bilden) och PH5 (andra bilden) som har blivit mycket betydelsefulla inom dansk design. Han var inte bara en konstnär men också en ljustekniker som hade ljupa tekniska kunskaper om hur man konstruerar effektiva och ändåmålsenliga ljuskällor som samtidigt var mycket vackra.
 • Arne Jacobsen var en mycket känd dansk designer och arkitekt under 1950-talet som designade kända stolar och hela byggnader. Han konstruerade också kända designlampor som AJ lampan.
 • Verner Panton, en annan dansk designer, konstruerade bordslampan Flower Pot (tredje bilden) som också blev mycket känd.
 • FLOS är ett känd företag inom lampor och belysning som har skapat designlampor sedan 1960. Deras lampor blev med tidens tand några av de klart största designklassikerna vad gäller italienska lampor och industridesign. Speciellt kända är till exempel är designlamporna Arco och Splügen Brau. Dessa armaturer, som är designade av Achille och Castiglioni, är fortfarande i produktion för FLOS.

Poul Henningsen: Filosofin om Ljus

Nedan hittar du tre länkar till tre videos där Poul Henningsen, den världskända danska lampdesignern som är erkänd för sina designlampor går igenom hans Filosofi om Ljus. Den första videon kan du också se längst ner på den här sidan. 

Videoserien är uppbyggd av en monolog (mestadels) av Poul Henningsen där han går igenom karaktären och färgen på olika ljus, olika typer av ljuskällor, hur en ljuskälla efterliknar dagsljus, att lampa inte bör blända, kunskap om ljusets färger och harmoni och hur man konstruerar en designlampa som belyser effektivt och ändamålsenligt.

Poul Henningsen som lampdesigner var naturligtvis otroligt medveten om att belysning måste designas ändamålsenligt utefter den miljö och den situation som lampan skall belysa. Videoserien är väl värd att gå igenom för att få kunskap från en viktig personlighet i nordisk designhistoria och få kunskap om hur belysning och lampdesign fungerar, vad man bör tänka på när man designar en lampa. Det är även bra för dig som ska ljussätta din inredning.

Del 1: http://www.youtube.com/watch?v=CFB4qgGTtMo

Del 2: http://www.youtube.com/watch?v=t7nHqYzjYfw

Del 3: http://www.youtube.com/watch?v=8ZpKg24_UKI

Belysning när du inreder

Intresset för belysning har ökat de senate åren, men det är fortfarande ett förbisett område inom inredningsdesign. Experterna menar att god ljussättning inte beror på antal lux eller mätbar ljusstyrka, utan hur ljuset används för att gestalta och lysa upp rummet.

Det viktigaste när du planerar ditt val av belysning är att utgå från ljusets funktion, när du vet funktionen för ljuset i det rum du ska inreda, då är du redo att köpa rätt lampa och armatur. Detta går helt i linje med det som Poul Henningsen säger, det gäller att lysa upp på rätt sätt.

Du bör fundera på hur belysningen skall användas och blanda gärna olika typer av ljus. För kontor, köksbänkar och badrummet behövs stark arbetsbelysning på rätt områden medan andra rum som matsal sovrum och vardagsrum handlar belysningen mer om stämningen. Här går det utmärkt att sätta upp till exempel designlampor.

En del menar att vår dåliga ljussättning är traditionsbundet, att man skall ha en stark taklampa i rummets mitt för så har det alltid varit, men återigen bör du fundera på funktion. En stark taklampa kommer inte lysa upp väggarna på rätt sätt och bländar istället bara.

TVn är också ett problemområde där många som vill skapa biokänsla frångår belysning nära sin TV, men de starka kontrasterna är som gjorda för att överanstränga ögon. Istället bör du ha många olika ljuspunkter i rummet för att göra det mer levande. Vissa säger en ljuspunkt per "moment" eller rumsfunktion.

Sajten byggahus.se samt inredningsmagasinet Hus & Hem har båda skapat två matnyttiga guider för hur du ska tänka och inreda när det gäller belysning.

Inköpsställen för billiga lampor och designlampor

På dessa internetbutiker på nätet kan du handla belysning från designers och annan billig belysning.

 • Royal Design - Taklampor, golvlampor och vägglampor från populära varumärken som Normann Copenhagen, Kartell och Design House Stockholm med flera.
 • Dansk Design - Bordslampor, golvlampor, taklampor och vägglampor från Danmarks främsta tillverkare.
 • Designer Lights - Brittiskt ehandelsföretag som fokuserar på ikoniska lampdesigner och skickar varor över hela EU.
 • Light in the Box - Internationellt merchandisingföretag som har ett stort utbud av billiga lampor.
 • Uttaget - Ett brett utbud av billiga lampor med mer än 4500 lampor av olika design i sortimentet. 
 • Lampan - Har ett av det bredaste sortimentet av lampor och belysning till taklampor, badrumsbelysning, utomhusbelysning och spotlights.
 • Belysningsdesign - Affärsidén är ett brett sortiment och bra kundservice.

Kul och moderna designlampor

Många söker efter snygga lampor och coola lampor. För att du ska få lite inspiration om rolig, snygg och cool lampdesign kanske du är intresserad av att kika igenom några av de här länkarna:

Lampor som är speciellt populära numera inkluderar Tiffanylampor, Italienska lampor och antika lampor. Just antika lampor passar väl in i trenden om det personliga hemmet och loppisfynd.

Relaterade artiklar

Vad är retro design? Om inredning och möbler under retron

Allt om dansk design inom möbler, lampor, porslin och inredning

Relaterad videoEn överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt