Design online och internet som en demokratisk kraft

2014-04-15

Jag minns när jag började med internet, tror det var 1997 eller något sådant. Sedan dess har det gått 17 år och inte kunde jag ana vad internet skulle bli, vilka möjligheter internet skulle innebära.

Internet som en demokratiserande kraft

Sedan början har internet varit den starkaste och mest demokratiserande kraften världen har skådat. Inte kunde man ana hur viktigt det skulle bli i början, då kunde man förvisso publicera en egen websida, men webben var rätt passiv eftersom det krävdes en hel del kunskap och krångel för att publicera något online. Webben var inte särskilt aktiv som den är idag där vi med sociala nätverk och lättllgängliga blognätverk där vi i ett knapptryck kan publicera saker och ting som andra kan ta del av hur lätt som helst. För tio år sedan kunde mestadels endast de med kunskaper om HTML-programmering eller större organisationer med välkända varumärken och sprängfyllda plånböcker publicera sajter och synas väl. 

Det brukade vara svårt att publicera något online

Alltså, på den tiden var internet inte alls så demokratiskt som det är idag, sökmotortekniken var fortfarande i sin vagga vilket gjorde det svårt att hitta bra information och internet handlade mer om att publicera information istället för att kommunicera fram och tillbaka samt samarbeta mellan olika intressenter. Men tack vare nya tekniska möjligheter som att kommunicera effektivt genom sociala nätverk och bloggar har demokratiseringstakten ökat. Det blir allt lättare för oetablerade namn att nå ut och höras.

En positiv demokratisk kraft online

Denna förenkling att publicera online har blivit en väldigt betydande och positiv kraft för alla de som jobbar med design. Tidigare har design varit de stora företagens kungadöme, de företag som har etablerade distributionskanaler härskade och var de enda som kunde nå ut effektivt med sin design till kunder. Förvisso fanns det många mindre designer tidigare, men för de flesta förblev det endast en hobby eftersom det är så kostsamt att nå nya kunder.

Nya demokratiska designsajter har etablerats

Men under senare år, när internet blev aktivt som vi beskrivit ovan, så har en serie nya intressanta sajter etablerats. Dessa sajter har som affärsidé att göra design från mindre designer tillgängliga, olika designers kan skapa egna sidor på dessa sajter och publicera sina produkter så att besökare kan köpa dem. Välkända exempel på dessa är amerikanska Etsy, brittiska Not On The Highstreet och svenska Nordic Design Collective. 

Svårt att hitta i urvalet

Det är verkligen en trevlig demokratisk kraft som är viktigt för mångfalden inom design. Besöker man dessa sidor kan man hitta några verkliga guldkorn, men samtidigt varierar också kvaliteten mycket på designen. När de olika designers själva får publicera sina produkter fritt så blir det en hel myriad av produkter till salu där endast en minoritet håller den kvalitet som man skulle önska att alla höll. Det blir helt enkelt väldigt många produkter att gå igenom, och det är inte alltid man orkar eller vill. Men överlag är dessa sajter en god demokratiserande kraft för design. 

Här fokuserar vi på kvalitet framför kvantitet

Vi på Nordic Design Hub tror också på mindre designer, men vi har valt en annan riktning där vi själva väljer ut de produkter vi ska ha på sajten, på det viset är vi mer stängda. Men vi försöker endast publicera bra produkter och vara riktigt kräsna med vad vi saluför. Vi tycker att det ska vara kul att shoppa på vår sajt och att VARJE produkt ska ge en positiv förnimmelse och vara riktigt bra. För oss är shoppingupplevelsen viktigast och vi finns framförallt till för våra kunder, även om våra designer också är väldigt viktiga.

Olika modeller för framtiden

I framtiden får vi se vilken model som vinner, demokrati för design online kommer alltid att överleva, men kanske vara begränsad i sin storlek eftersom urvalet blir för stort för kunden. Rollen för återförsäljare inom design blir i allt större utsträckning att välja ut guldkornen och förutse vad kunderna gillar, såsom det alltid har varit inom handel. Saluföra produkter som konsumenter vill köpa.

I vilket fall som helst är det jättekul att internet har inneburit en långt större mångfald av design och att vi inte längre är tvingade att handla stora varumärken från stora butikskedjor endast. En överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt