Väggdekor & väggdekoration - Inspiration för din inredning

2014-07-29

väggdekor från miho
väggdekor från viktor hertz
väggdekoration från fabfunky

I den här artikeln kommer jag ge lite bra idéer och inspiration till vilken sorts väggdekor du skulle kunna hänga på dina väggar hemma.

En ny inredningstrend som främjar dekorationer

I Sverige har många, speciellt i storstäderna, förälskat sig i vita öppna lägenheter och hus de senaste 5 åren. Kollar man på Hemnet är fortfarande allt så vitt och öppet. “Clean”, kanske vissa säger och intygar hur coolt det är. Men nu har tydligen vinden börjat vända, en mer personlig och eklektisk (olika stilar kombinerade) börjar istället ta fäste och de innebär att de vita kala hemmen kanske kommer ersättas av ombonade hem fullproppade med väggdekor och väggdekorationer. Och det är inte bara väggar som kommer dekoreras, utan det mesta i hemmet är nu hett villebråd att göra lite mer personligt.

Våra favoriter inom väggdekor

På Nordic Design Hub passar denna nya personliga stil oss definitivt, vi gillar att se unika, roliga och vackra dekorationer och pinaler som avspeglar de som bor. Inom väggdekorationer har vi försökt hitta produkter som är annorlunda, roliga och lätt blir ett samtalsämne och något du kan vila ögonen på:

Miho (se bild)  - Vi älskar våra väggtroféer från Miho som i ett kartongliknande material enkelt monteras samman och bildar vackra, färgglada och unika väggdekorationer. De är utsmyckade med blommor och olika mönster som piggar upp med färg och flärd.

Victor Hertz (se bild) - En talangfull svensk grafisk designer som har skapat grafiker med något humoristiska avbildningar av kända artisters låtar, så kallade piktogram. För åskådaren blir det då en utmaning att gissa sig till de olika låtarna. Alltså en perfekt sak för någon som älskar musik och väggdekor.

FabFunky (se bild) - Dessa tryck har varit synnerligen populära. FabFunkys roliga och fina djurmotiv har tryckts på riktiga sidor från gamla engelska ordböcker vilket skapar en brytning mellan någon äldre samt något nytt humoristiskt och bara vackert. Eftersom dessa tryck är stora som ett A4 har det varit populärt att sätta flera tryck bredvid tillsammans för att skapa en häftigare klick av unik inredning i hemmet på väggen.

Här hittar du massor av inspiration

Men naturligtvis slutar inte idéerna där. Hela internet är fyllt med olika sätt att dekorera dina väggar. Ett ställe som funkar bättre och bättre som en källa för inspiration, utöver det sociala nätverket Pinterest, är StyleRoom som har en sektion med bilder som är taggade som väggdekor. Där kan du hitta mängder av bilder på hur människor runt omkring i vårt land har dekorerat sina väggar. Ofta handlar det om tapeter, men även väggmålningar och mindre motiv är synnerligen populära.

Självhäftande dekaler och “klistermärken”

Något som ökar snabbt i popularitet är olika typer av självhäftande “klistermärken” att dekorera väggen med. Den typen av dekorationer är väldigt smarta eftersom de är lätta att sätta upp och lätta att ta bort när man tröttnat på dem eller när de går sönder. Inte helt oväntat har barnkategorin inom den här sektionen av väggdekorationer blivit vansinnigt populär där du kan köpa olika roliga djur eller maskiner exempelvis. De är konstruerade så att de inte lämnar märken när man tar ner dem. En ytterligare subkategori inom dessa självhäftande dekaler är väggtext eller väggord som till exempel ett barnnamn eller något vackert citat. 

En dyrare variant på förra stycket är att anlita en konstnär som helt sonika tar och målar något på väggen hemma hos dig. Det är mer permanent men samtidigt håller det väldigt länge, det gäller att se till att det är ett motiv man inte tröttnar på.

Tapeterna gör en “come-back”

Även tapeter som förr (flera decenier sedan) var omåttligt populära är på väg tillbaka igen. Och tack vare internet finns det en uppsjö av tapeter av olika slag att välja emellan. Men eftersom tapeter kan dominera ett rum så fullständigt är det viktigt att noggrant i förväg fundera på hur rummet skall se ut. Du måste inreda det i ditt huvud innan allt köps in. Färger på tapeterna skall passa eller till och med matcha möblerna, inventarierna och dekorationerna i rummet. Om tapeterna är mönstrade eller har motiv så kanske du får vara lite mer sparsmakad med andra dekorationer eftersom rummet annars kan se överväldigande ut. Vill du åstadskomma en mer exklusiv känsla har tapeter med breda distinkta ränder varit populära på senare tid. Även fototapeter har tack vare internet exploderat i popularitet, du kan tapetsera med en av dina egna bilder som du tagit.

När du har bestämt dig för hur väggarna ser ut när det gäller tapeter, väggfärg eller halvpermanent självhäftande väggdekor så kan du börja på att fundera på sådant som sticker ut, bokstavligt talat.

Hyllor och foton skall inte glömmas

Hyllor är ett viktigt inslag i vilken inredning som helst. Vanliga hyllor blir till väggdekoration när du ställer vackra ting på dem. Men det finns också hyllor som är väggdekor i sig, designade på ett sätt som gör dem mycket vackra att titta på. På hyllor kan man inte bara ställa böcker och små prydnader, men också foton exempelvis. 

Just foton leder oss vidare. Faktum är att många hem faktiskt nästan saknar foton, trots att det kanske borde vara det första man tänker på gällande väggdekor. Inget gör ett hus mer levande och behagligt än familjefoton och andra foton som man tagit själv och som får en att minnas. Du kan sätta kluster av inramade familjefoton tillsammans som på en hel vägg till exempel, det blir vackert och kul att titta på. 

Tryck och tavlor är en annan kategori som explorerat

Även tavlor borde göra ett starkt intåg igen, tack vare internet och Photoshop så är marknaden full med olika typer av tryck som går att köpa och rama in för att sätta på väggen. Trycken kan ha någon betydelse eller vara humoristisk på något sätt, men det är ännu vackrare att sätta upp en äkta tavla som har målats av någon konstnär som kan ge åskådaren lugn eller inspiration. 

Sedan finns det en mängd saker som du kanske köper på loppis och som behöver skruvas upp. Antika produkter som gamla klockor eller något sådant kan ge en personlig “touch” som nya produkter inte kan matcha, men det kräver att du har god smak för din inredningsdesign.

Det finns mängder av sätt att dekorera dina väggar på

Överlag finns det alltså en uppsjö av olika typer av väggdekorationer att ta till när du ska inreda dina rum. Men fundera gärna både en och två gånger på hur du vill att rummet skall se ut innan du införskaffar allt du behöver. Inred och designa rummet i huvudet först, fundera på vilken stil du vill tillämpa. 

Brister idéerna fortfarande kan du alltid köpa ett gäng inredningsmagasin för att få lite mer kött på benen, och ännu bättre är kanske att gå igenom de mest kända bloggarna inom inredningsdesign och väggdekor om du är särskillt mån om att skapa en ytterst modernt hem. En överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt