Inspiration för inredning i vardagsrum och sovrum

2014-08-13

modern trendig vardagsrumsinredning
modern trendig sovrumsinredning

Med tanke på att du öppnat den här artikeln kanske du är i färd med att göra om inredningen lite hemma, men samtidigt söker du desperat efter inspiration som saknas just för tillfället. Ibland torkar den upp, det gör den ju som bekant för alla. Och ju mer du pressar dig själv att hitta något bra desto starkare bli inspirationsblockaden. Kanske skulle du göra bäst i att gå ut på en promenad nu? Under lite motion kommer hjärnan igång mer än av något annat, 25 min rask promenad sägs vara optimal tid för att verkligen börja generera nya idéer.

Men med tanke på att du öppnat den här artikeln så kommer vi inte bara rekomendera att gå ut på en promenad för att få inspiration. :-) Utan meningen är att vi ska dela med oss av tips och tricks för att inspirera dig för din inredning i sovrum och vardagsrum.

Inspiration med bilder

Bilder säger mer än tusen ord så bilder bör vara i fokus. Skapa till exempel gärna ett så kallat moodboard med bilder och material som du vill använda. Ett moodboard är helt enkelt något av en anslagstavla som du fäster fast saker som du gillar på, det kan vara bilder från inredningstidningar, någon färg som du har fastnat för, några ord som du får bra “vibbar” ifrån eller annat som du helt enkelt känner inspirerar. Stora filosofer och vetenskapsmän har länge ständigt burit med sig ett anteckningsblock som de kan skriva ner idéer direkt i så de inte glömmer av dem, ditt moodboard ska fylla något av samma funktion. Ditt moodboard ska bli en central punkt och en anslagstavla för dina idéer. En annan idé kan faktiskt vara att ständigt bära med dig en anteckningsbok som du kan skriva ner idéer i direkt när du får dem.

Inspiration online

Pinterest är vid det här laget vida känt som världens bästa sociala nätverk för att få inspiration. Är du inte bekant med sajten ännu tycker vi det är dags att bekanta sig med den. I Pinterest kan du söka på bilder och prenumerera på olika användares “pins”/bilder som de fäster på sina “boards” vilka funkar lite som en digital anslagstavla. När du skapat ditt konto i Pinterest kan du därmed enkelt hitta inspirerande inredningsidéer och fästa dem till din egen “board” som då funkar som ett moodboard, och behålla dessa idéer till senare när du ska komponera ihop din inredning. I en tidigare artikel har vi grundligen gått igenom var du kan hitta inspiration för inredning generellt. Vi har tidigare också skrivit om inspiration för din köksinredning.

Inspiration för inredning i vardagsrum

När du är i färd med att dekorera och inreda så gäller det att ta fram ditt kreativa jag och börja fundera på vad du kommer trivas med och vad som kan se bra ut. Men det finns några vanliga misstag som man kan göra som vi tänkte varna för och som också tjänar som guide för din inredningsinspiration: 

 • Att övermöblera - Ett övermöblerat vardagsrum suger musten ur dig och slukar energi, gränsen till övermöblering kan vara hårfin men känns rummet för trångt så är det nog dags att reducera inredningen. Ett bra knep är att utgå från en möbel eller tapet och låta den möbeln avgöra stilen i rummet. 
 • Användning av möbler som inte passar - Ibland passar helt enkelt inte vissa möbler i inredningen i ett rum. Kanske är färgen fel, möbeln känns övergiven och står ut eller vad det nu kan vara. Då är det lika väl att flytta möbeln någon annan stans. Fundera också på möbelstorleken då större rum kräver större möbler och vice versa. När det gäller dyrare möbler som soffan är det ofta en bra idé att köpa neutrala färger som man inte tröttar på, byt istället ut dekorationer och tapeter för att fräscha upp rummet med jämna mellanrum.
 • Att överdekorera - Kanske inte ett problem för många, istället tvärtom. Särskillt som du söker inspiration till inredning och dekoration. Men det händer att man överdekorerar, då är tipset att reducera och börja använda olika inredning säsongsvis. Du kan också gruppera dekorationer för att få lite mer luft emellan dem, då får man också en bättre känsla för gruppens tema.
 • Att bortse från belysning - Hur ett rum belyses har en avgörande betydelse för rummets inredning och känsla. Kolla den här länken för några tips angående belysning. Flera ljuskällor är nyckeln för att sprida ljuset ordentligt i rummet. Du behöver allmän belysning, riktbar belysning och stämningsbelysning i vardagsrummet.
 • Se färgvalet i sin helhet - Om färgerna spretar allt för mycket så bör du fundera på om du istället kan få ihop dem lite. Spretar färgerna för mycket kan rummet se överdekorerat ut och börjar suga energi. Försök låta rummet eller delar av rummet för liknande färgnyanser. Det gäller såväl väggar som möbler samt inredningsdetaljer.
 • Köp inte allt på en gång - Ett gammalt tips som fortfarande gäller, köp inte all din inredning på en gång. Låt den växa fram över åren så att den reflekterar din personlighet istället för till exempel IKEAs personlighet under ditt köptillfälle. Köp från flera olika butiker och kombinera helst med riktigt personliga artiklar som du kanske fått från släkten eller hittat på loppis.
 • Placering av möbler - Ofta väljer många att ställa möbler efter väggarna, men det kan göra att stora ytor i rummet känns oanvända och tomma ifall rummet är modell större. Fundera istället på om det funkar med mindre öar av möbler. Vissa våger till och med hoppa över vardagsrumssoffan och istället endast använda fåtöljer, det kan göra rummet mer lättmöblerat. Men soffan anses ofta vara vardagsrummets fokalpunkt.
 • Tekniken kommer i vägen - Förvisso klarar vi oss utan DVD och video numera så de tekniska apparaterna i vardagsrummet blir allt färre. Men ändå skall TVn ta plats, ofta placeras också böcker med mera i vardagsrummet. Det är därför av stor vikt att du tänker på snygg väggfast förvaring och andra snygga lösningar för att få bort alla kablar och apparater. Det är inte alltid som det är snyggt med teknik även fast vi älskar den.

När det gäller inredning av ditt vardagsrum får du först fundera på hur det ska användas och sedan börja detaljplanera din inredningsdesign.

Inspiration för inredning i sovrum

Ett sovrum skall vara en plats för att vila och det bör betänkas när du skall inreda sovrummet. Ibland är det mycket man vill få plats med utöver sängen. Men det är viktigt att försöka hålla fokus på sängen och vilan där, när du inreder med annat i rummet så bör du försöka hålla rummet relativt luftigt genom till exempel smart förvaring. För att inreda enkelt kan du till exempel på vägger hålla dem ljus enfärgade / vita, men kanske spara en vägg till att bli en fondvägg med en tapet som ger dig lugn och ro. Då får rummet en personlig känsla samtidigt som du inte överväldigas av intryck. Vidare är det smart att använda mycket textilier i sovrummet för att mjuka upp känslan, kuddar, gardiner, mattor, plädar och överkast är viktiga tillbehör som gör sovrumsinredningen riktigt mysig.

Rent praktiskt bör du också tänka igenom ordentligt hur du vill ha det. Ingen vill väl vakna upp och sätta fötterna på kalla golv så en matta under fötterna kan vara mysigt. Och hur ligger det till med morgonsolen? Behöver du en mörkläggningsgardin för att stänga morgonsolen ute på sommaren. Och hur löser du det med belysningen?

Tips för din sovrumsinredning

 • Om du har snedtak är det en bra idé att ställe sängen under snedtaket för att frigöra utrymme.
 • Försök att få till en trevlig sänggavel som ramar in sängen och gör den mer inbjudande.
 • Häng gardiner högt upp i taket för att få en större känsla av rymd.
 • Om du behöver en hel del förvaring i sovrummet kan du dölja den med ett draperi. Lägg tid på bra förvaringsmöjligheter eftersom du inte vill ha högar med kläder som ligger och stressar. 
 • Sovrum funkar bra med struktur och enkelhet, försök att inreda med symmetri om ni är två som sover i sovrummet.
 • Matcha överkastet med massor av kuddar. Fundera på vilken färgskala du ska använda för textilierna i rummet för ett bättre helhetsintryck.
 • Fundera på att inreda med en heltäckningsmatta, något osvenskt men är riktigt skönt att gå på. Det är även ett praktiskt tyst underlag.
 • Byt ut textilierna beroende på säsong, sommaren kan vara lite ljusare i färgsättningen men vintern skall vara mysigare.
 • Sovrummet bör ha minst en plats att sitta på, en trevlig mjuk stol. Men möblera inte så att det är svårt att komma fram då det kan irritera.
 • Lägg tid på att åstadkomma den belysning som du trivs med. Dimmer är till exempel trevligt. En stor ensam taklampa kan bli alltför hårt och omysigt, fundera istället på flertalet ljuskällor.

Kolla också på våra inredningsguide för små/mindre lägenheterEn överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt