Frakta & skicka möbler inom Sverige - Möbeltransport

2015-04-20

Att skicka möbler inom Sverige är definitivt svårare än att skicka små till medelstora paket. För paket finns flera olika tydliga fraktlösningar för både företag och privatpersoner. Nästan alla de stora företagen som PostNord (fd Posten), UPS, DHL, Bring, Schenker och TNT erbjuder denna tjänst. Att skicka paket är lätt eftersom det är lätt och billigt att hantera. 

Möbler till skillnad är svårare att frakta. De är svåra att hantera för fraktbolaget på grund av större tyngd och storlek, således ökar risken för skador under frakten och kostnaden för hantering. För avsändaren är det också svårare och mer kostsamt att emballera möbler än det är att emballera paket. Dessutom går den inte att stapla möbler såsom det går att stapla paket, vilket gör dem dyrare att frakta. Möbler har också en tendens att vara mer värdefulla än andra typer av försändelser vilket gör frakten mer riskfylld.

När det gäller att frakta möbler inom Sverige kan du alldeles säkert hitta en liten flyttfirma som kan tänka sig att anta uppdraget, men det blir samtidigt dyrt och krångligt. Om du dessutom anlitar en för dig okänd flyttfirma kan det innebära högre risk att skicka. Många skulle föredra att köpa frakt från de stora fraktbolagen pga större varumärkeskännedom och enklare köp, såsom man köper frakt för mindre paket. Är det möjligt? Ja det är det.

Vilka kan frakta och skicka möbler?

Såsom titeln anger är frågan vilka fraktbolag som kan frakta möbler. Deras nätverk är olika stora och de har olika tjänster och specialiseringar. Många av fraktbolagen är endast fokuserade på pakettransport till utlämningsställen, medan andra också har utformat särskilda tjänster för hemleverans av pall eller större styckegods, till exempel för möbeltransport. De flesta klarar av pallförsändelser mellan företag.

När det gäller transport av stora möbler som stolar, bord, soffor, sängar och mer är det nästan alltid bäst att ställa dem på en pall. Så för dig som vill skicka möbler hem till konsumenter är det viktigt att hitta en transportör som klarar hemleverans av pall. Vissa har särskilda tjänster som inkluderar inbärning och mer.

DHL ligger långt framme i Sverige. De har skapat en tjänst som heter Home Delivery som är särskilt lämpad för möbeltransport. Du kan läsa mer om den genom att klicka här.

http://www.dhl.se/content/dam/downloads/se/logistics/se/broschyr_homedelivery_010414.pdf

och kontakta DHL genom att klicka här.

http://www.dhl.se/sv/logistics/loesningar_foer_varufloejeskedjor/vad_vi_goer/hemleverens.html

och här kan du se DHLs tillvalstäckning för Home Delivery.

http://dhlfreight.se/LinkClick.aspx?fileticket=3FPgZHsNniM%3d&tabid=1548

Bring används av många av de största möbelhandlarna i Sverige på nätet för att frakta möbler och du kan läsa mer om deras tjänster här. Det gäller då alltså hemleverans av möbler:

http://www.bring.se/hela-bring/produkter-och-tjanster/bud-och-express/hemleverans

För att snabbt och enkelt skicka möbler inom ett storstadsområde kan det vara en idé att använda JetPack som har sina egna minivans som enkelt klarar möbeltransport. Speciellt om du inte kunnat emballera godset såsom det krävs av de större transportörerna.

https://jetpak.com/se/vara-tjanster/enkelt-snabbt/

Även PostNord förekommer som en fraktpartner för frakt med hemleverans av stora försändelser:

http://www.postnordlogistics.se/sv/tjanster/paket/Sidor/hempaket.aspx

Varför frakta möbler på pall? 

Pallar och emballage finns till för att skydda möblerna. Om godset står på en pall är det betydligt mindre risk för fraktskador. Tillika minskar riskerna för fraktskador avsevärt om man har emballerat godset ordentligt. En ytterligare anledning till att man ställer möbler på en pall är att det blir enkelt för fraktbolaget att hantera försändelsen med en truck eller pallyft när så krävs.

Hur skall man paketera och emballera riktigt stora möbler?

Om godset är lite större än en pall är det ok för fraktbolagen, MEN skaderisken ökar då markant eftersom de ska lasta och lossa detta med truckar tillsammans med andra företagspallar. Om godset är större än en pall kan man antingen spika ihop flera pallar och/eller se till att emballera godset ännu utförligare. Ifall godset fortfarande är för stort kan man använda specialbyggda pallar. Fixera gärna godset med spännband i plast eller metall på pall, det ska sitta ordentligt. 

Syfte med pall är att skydda godset som #1. Som #2 att enklare och snabbare lasta och lossa på terminal och/eller lastbil. MEN om godset inte är så stor och emballeras väl så går det även att skicka löst till en mindre kostnad. Men även där ökar skaderisken om emballaget är bristfälligt, räkna med att löst paket/kartong bör klara ett fall på 1 meter. 

Här kan du läsa Postens anvisningar för emballering.

http://www.posten.se/sv/Kundservice/Praktisk%20information/Paketeringstips/Sidor/home.aspx

Var köper man pallar och emballage?

Om du behöver köpa emballage och pallar kan du göra det på Kontorsmagasinet som har ett brett sortiment. Här hittar du emballage generellt och här hittar du lastpallar.

http://www.kontorsmagasinet.se

Kan man försäkra frakter?

Ja, det finns vanligtvis flera olika alternativ för att försäkra frakten. Ett prisexempel som vi sett är är 0,75% av varuvärde, min 250 kr, självrisk 2500 kr. Men det varierar.

Hur mycket kostar frakten?

Det beror helt på tillval och destination såklart. Men räkna med att en pall med en möbel kostar mellan 500-1000kr att frakta inrikes. Spannet är brett eftersom det som sagt helt beror på fraktbolag och vilka tillval de har.

Hjälper fraktbolaget till att bära in möbeln?

Det beror helt på vilken frakttjänst som används. Men för till exempel DHL och Bring finns det tillval som inkluderar inbärning.

Om du behöver hjälp med att frakta möbler inom Sverige så kontakta vår kundtjänst så kan vi boka frakten åt dig.En överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt