Vad är den starkaste och viktigaste trenden för inredning nu?

2014-05-02

trender 2013 inredning matchande sovrum

Vi tyckte det skulle vara kul och intressant att temperaturen på inrednings-Sverige, se vilka trender som är viktigast för 2013 och 2014. I den här artikeln har vi samlat citat från etablerade bloggare, inredare och inredningsarkitekter där de svarar kort på frågan "Vad är den starkaste trenden inom inredning 2013?". I Sverige är som bekant trender mycket starka, och att vara medveten om dem är viktigt, även om du inte behöver tillämpa trenden. Vi börjar artikeln med lite citat och därefter en kortare analys av det som skrivits i svaren. Den här artikeln hoppas vi ger dig rikligt med inspiration och tips för hur du kan förnya ditt hem det närmsta året.

 

Bloggarnas svar

Den hetaste inredningstreden i år stavas DIY – ”Do It Yourself”. Gör din egna sänggavel, tapetsera ett gammalt skåp, gör en ljuskrona av ett loppisfyndat trähjul - Skapa något eget och få något unikt!

Beata - http://beatas.se

 

Jag tror och hoppas att vitt och stilrent är på väg ut och färg och former är på väg in. Jag tror också att vi kommer se en retrotrend.

Daniel - http://www.letmebeinspired.com/

 

Jag tror att inredningstrenderna tyvärr inte är lika fria och modiga som modetrenderna, det är för dyrt att vara trendig inom inredning. Att följa trender inom inredning handlar mer om att måla om och byta ut textilier möblerna får man stå ut med under längre tid. Jag hoppas vi slutar vara så svartvita och grafiska hemma, och istället plockar fram reseminnen, ärvda godsaker och handlar udda föremål på second hand. Eklektiskt, etniskt och ombonat är min melodi.

Helena - http://roomservice.blogg.se/ - http://helenakarjalainen.blogg.se/

 

När det gäller inredningstrender finns det olika sätt att inreda, antingen går du helt på vad som är "hett" för stunden och vad det skrivs om i alla magasin, eller så går du efter din egen linje och form och vad som passar just dig, men jag tycker att en blandning av dessa två är för mig en bra mix.

Jag personligen har en stor kärlek till svart och vitt, trots att det har varit trend under en tid, nåt som jag idag har plockat upp och tycker väldigt mycket om är inredningsdetaljer i koppar, både vad gäller blomkrukor, ljusstakar och andra små detaljer. Och sen har jag även fastnat för Marrakech mönstret, har i dagarna tapetserat en fondvägg i sovrummet med detta fantastiska mönster. 

Så för att sammanfatta det som för mig är min inredningstrend 2013, förutom svart och vitt, så är det koppar detaljer och Marrakech mönstrat.

Helen - http://www.vitaestilo.se/

 

Att brunt är det nya svarta! Inte så hårt, sobert och fashionabelt som under Hollywoods tidiga magiska era. Den exklusiva inredningens tyngd. Magisk tyngd! Jag gillar även att känslan av mer dekorerade hem kommer tillbaka som andas lyx och elegans. Känslan är klassisk och färgkrockarna varsamma.

Jannice - http://blogg.skonahem.com/addsimplicity/ - http://www.addsimplicity.se/

 

Människor inreder personligt med en bra mix av gammalt, ärvt, nytt, unikt med klassiska materialval som ger en stilblandning av samtida och klassiskt, och därmed ger inredningen en längre hållbar tidsrymd än "trendigt i detta nu". Rent konkret är det fortsatt ljusa interiörer men som dovats en aning med trärena golv istället för det vitlaserade, och ljust grå väggar har gjort vitt sällskap som ett självklart val av väggfärg.

Karin - http://studiokarin.blogspot.se/ - http://husohem.se/inredningsarkitektkarin/

 

Jag tror att trenden mot mer personliga hem fortsätter. Jag tror att hemmen blir alltmer ombonade och speglar familjerna som bor där. Jag tror på en strävan efter att hitta det som är unikt och speciellt för varje hem, utan att det blir för ängsligt och krystat. Som en följd av detta tror jag också att gör-det-själv-trenden fortsätter att växa. Kanske kommer vi ser fler lösningar från inredningsbutikerna där kunden själv kan göra sin inredningspryl unik och egen? Som någon slags halvfabrikatsinredning som man färdigställer själv :)

Kicki - http://creando-kicki.blogspot.se/

 

Jag tycker att man har sett mycket inredning i olika former av trä och även naturligt format - lite "back to nature". Trädgård och odling är stort! Pastellfärger är väldigt 2013. (Funkar finfint mot trä). Mässing och koppar har fått sin revival. Gärna lite skönt patinerat. Funderar lite på vad som kommer näst. Känns som om det naturliga "Unplugged" kommer mer. Att kunna stänga av, koppla ner. Möta naturen inne.

Lotta - http://solrum.blogspot.se/

 

Hetaste inredningstrenden 2013 är det skandinaviska blonda. Den starkaste trenden dock, och som kommer att hålla i sig, är att inreda personligt - med hjärtat.

Malin - http://www.malininredare.se/

 

2013 kan man satsa på det man gillar och mixa. Blanda marockanskt med kurbits, stickat med glammigt glitter. Sen är metaller som koppar och mässing något som gjort stort intåg och likaså genuina råa naturmaterial och industriella lampor.

Pernilla - http://lifessilverliningandi.blogspot.se/

 

Vi går mot mer personligare hem, där det grafiska hårda intrycket med svart & vitt börjar ge vika för mer gråa nyanser för att mjuka upp.

DIY-trenden (do it yourself) är fortfarande populär då vi vill ta ett steg ifrån slit och släng-kulturen, men GIY-trenden (grow it yourself) kommer allt starkare. Att odla sina egna grönsaker, örter och blommor oavsett om det är i fönster, balkong eller i sin egen trädgård är helt rätt i tiden 2013. 

Sandra - www.inspireramera.se - http://www.stilrendesign.se/

 

Den tydligaste trenden jag ser är att vi nu låter våra hem bli mer personliga! Det avskalade är på väg bort och vi fyndar på loppis och rotar på mormors vind!

Sanna - http://bloggar.aftonbladet.se/stilstudio/

 

Att satsa på snygga, antingen nya eller loppis-retro, kvalitetsmöbler som överlever både trender och slitage gynnar både plånboken och miljön, på lång sikt. Slit och släng är ute – återbruk och kvalitet är inne!

Sofia - http://www.hildashem.se/ - http://www.brolinform.se/

 

Jag måste nog säga att de grafiska hemmen har fått ge vika för en lite mer lugn och mjuk inredning. Grått är den stora färgen just nu, men även accentfärger som gult syns överallt i inredningsbloggar och tidningar.

Victoria - http://afadedpalette.blogspot.se/

 

Analys av svaren om inredningstrender 

För att avsluta den har artikeln om inredningstrender för 2013 och 2014 vill vi börja med att ge ett stort tack till de inredare och bloggare som bidragit med sina perspektiv och tankar. Läsningen av svaren var mycket intressant för oss på Nordic Design Hub som organiserande den här kortfattade men insiktsfulla trendundersökningen. 

När vi läser mellan raderna är det tydligt vartåt trenden går inom inredning. De avskalade vita och svarta är på väg ut för att ge plats till något mer blandat färgfullt, format, personligt och ombonat. Du får därmed fria händer för din inspiration och kan dekorera så mycket du orkar, endast din kreativitet sätter gränser.

Det är nästan som en motreaktion på de senaste årens starkaste trend, en trend åt helt motsatt håll. För de som gillar svart och vitt kommer svart bytas ut mot brunt, hemmen kommer bli mer klassiska och andas mer elegans med vackra prydnader och dekorationer. Koppardetaljer som blomkrukor, grytor och ljusstakar passar väl in.

Vi läser att retro, second hand and och DIY (”Do It Yourself”) kommer att vara populärt. Kanske kommer antikviteter återuppstå och bli omåttligt poplära. Möbler i denna trend ska gärna hålla god kvalitet så de tål tidens tand, inte slita stora hål i plånboken och vara bra för miljön. Gällande DIY begränsas det bara av din fantasi, möjligheterna är oändliga. Men vi kan läsa att somliga butiker kanske kommer sälja produkter där köparen själv får färdigställa. 

Ett par avstickare på huvudtrenden är marockanska mönster och inredning som nämns, färgval i grått, blont och gult samt inredning med naturliga material och hemmaodlingar.

Slutligen en trend som inte varit så prominent bland bloggarnas svar är den eklektiska trenden, där man blandar stilar, som framförallt var mycket synlig på Formex 2013. 

Andra trendundersökningar om inredning

För vidare läsningar har flera tidsskrifter om inredning har också skrivit om trenderna nästkommande år.

Vill du vara med och tycka? Kontakta oss.

Relaterade artiklar

Hur inreder man en etta eller liten lägenhet?

Vart kan man få inspiration för inredning, smycken och mode?

Inredningsbutiker på nätet listade - Köpa inredning onlineEn överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt