Att pärla armband och smycken för nybörjare

2017-07-01

shamballa armband
armband gör det själv
wraparmband

Har du nyligen blivit intresserad av pärlor och smyckestillverkning? Grattis, du kan ha en mångsidig och givande hobby framför dig att upptäcka! Här kommer några små tips på vart du kan vända dig och vad som är bra att tänka på när du ska börja pärla.

Litteratur och hemsidor

Det finns väldigt mycket som du kan lära gratis via internet. Till exempel Pärlplatsen (http://www.parlplatsen.se/) där du hittar mycket information om pärlsorter, mått, tekniker, verktyg, tillbehör, butiker, böcker med mera. Vill du ha ett referensverk, som visar olika tekniker görs och ger information om pärlor, trådar, verktyg och tillbehör på svenska så rekommenderas Pärlteknik av Sara Withers och Stephanie Burnham (Prisma). 

Grundläggande information och tekniker, som att avsluta smycken och armband med klämpärlor eller göra öglor på hattpinnar, finns det även svenska beskrivningar på hos butiker. Se t ex Designshop, Slöjddetaljer, Panduro Hobby, Pagoni, Pearlized, Frost08 (under Smyckesinfo), Pärlverkstan och Nordic Beads. Listan kan säkerligen kompletteras med fler.

Tycker du det är svårt att kombinera färger i smycken och andra pärlarbeten så finns det böcker speciellt om detta som Sandra Wallaces The Beader's Colour Mixing Directory (Search Press). 

Kurser och videor

Har du svårt för att lära sig via enbart text och bild så kan du välja att gå en kurs istället. Fördelen är också att där finns en lärare närvarande, som hela tiden kan svara på dina frågor och visa var du gör fel om något misslyckas. Nackdelen är oftast priset och/eller att kurser inte hålls på hemorten. Kurser i grundläggande smyckestillverkning kan du finna via pärlbutiker eller studieförbund. Hör dig för med butiker och förbund i din närhet eller sök på nätet efter kurser.

Den moderna tekniken och tjänster som YouTube har också gjort det möjligt att lägga upp videokurser på nätet. I 99 fall av 100 så är dessa på engelska, men behärskar du inte språket så kan ibland bara det faktum att du får se något göras vara till stor hjälp. Det finns även animationer av tekniker, som är svåra att fånga på foto (främst sydda tekniker där små pärlor används). 

Material och verktyg

Även om du kommer att stöta på många olika material, tillbehör och verktyg så behöver du inte så mycket för att komma igång. Vissa material och verktyg är allmänna och används till de flesta pärltekniker medan andra är mer specialiserade. De senare kan du vänta med att köpa in tills du känner att du vill satsa på en viss inriktning eller verkligen har nytta av dem. 

När det gäller verktyg behöver du inte köpa de dyraste. Se bara till att du väljer ett set som ligger bra i handen. Helst bör du använda sk elektroniktänger, som inte har räfflade käftar. Med en sidavbitare, plattång, spetstång, vinklad spetstång och rundtång kommer du långt, dessa säljs dessutom ofta i färdiga kit. Tänk på av avbitarna är gjorda för mjukare metaller: för memory wire och hård ståltråd krävs specialtänger.

Ett annat viktigt material är trådarna. Till trädda smycken används oftast smyckesvajer. Det finns en mängd olika trådar att välja mellan i pärlbutikerna. Vad de alla kan användas till, deras styrkor och svagheter med mera kan du läsa mer om. Till viss del beror trådvalet också på personligt tycke och smak så våga testa lite olika material, så länge de är anpassade till den teknik du arbetar med.

I början handlar det mycket om att testa sig fram när du tillverkar dina första armband, vilket inte kräver dyra eller högkvalitativa pärlor. Det går bra att börja med billiga pärlor och köpa vad du gillar. Glöm inte köpa småpärlor, upp till 3 mm, som fungerar bra att använda som s k mellanpärlor mellan de större. Med tiden kommer du att utveckla ett sinne för kvalitet och material.

Inköpsställen

Vissa butiker har även smyckes- och pärlkit för armbandstillverkning för nybörjare, vilket passar dig som vill få en färdig mix av pärlor och smyckesdelar att arbeta med. Även om kittet ofta är anpassat för ett specifikt projekt så kan du variera efter eget tycke och smak. Notera alltså att det finns projektkit och "fria kit" varav de senare innehåller de viktigaste komponenterna för att göra smycken utan att du för den delen begränsas till ett specifikt projekt.

Detta var en liten kortare genomgång hur du kan komma igång med att pärla smycken och armband. Ha så kul!

Kika också hur vårt sortiment av armband (här), kanske hittar du något som faller på läppen som Lulu's Pearl. Vi har även skrivit lite om ankararmband.En överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt