Så inreder du hemma enligt Feng Shui

2016-08-10

Feng Shui har blivit populärt i väst och många har sin egen tolkning på hur det skall utföras, det är en hel vetenskap så man får räkna med att viga mycket tid om man ska lära sig allt. Hela filosofin bygger på harmoni och i denna artikel kommer vi ytligt gå igenom några enklare inredningstips, bakgrund och lite annat smått och gått för att få lite förståelse och lyckas med inredningen.

Enkla Feng Shui tips för din inredning

Börja med det viktigaste - Börja med en sak och med det som känns viktigast för dig. Förändringar i hemmet kan definitivt vara en process som kan ta tid.

Ha ordning mitt i hemmet - Sök att ha ordning, ro och balans i den centrala punkten mitt i din bostad. Det ger energi till andra delar i hemmet. Omge dig själv med sådant du tycker om.

Låt hallen vara ljus - Låt din entré eller hall vara öppen, ljus och välkomnande. Håll ytorna fria från onödiga saker som blockerar ingången.

Varma färger i sovrummet - Låt sovrummet ha varma och lugnande färger med levande ljus eller annan mjuk belysning. Färger, som vibrerar på olika frekvenser, påverkar oss även när vi sover.

Köp en bra säng - Köp den bästa säng som du har råd med och använd fräscha lakan. Byt bäddmadrass vart sjätte – sjunde år (kanske är en god idé även utan inredning med feng shui).

Ta in naturliga material - Smycka hemmet med material från naturen, som vackra stenar och snäckor. Ut i skogen och lek skogsmulle!

Tänk på färgvalet - Tänk på färgvalet. Ha neutrala, lugna, ljusa väggar och ha färg du gillar i till exempel kuddar, gardiner och lampskärmar. Den gröna färgen är mest balanserande.

Få in ljus i bostaden - Ha bra med dagsljus i bostaden. Ljuset är den mest livgivande energin för dig.

Släpp in ny luft - Vädra ofta och släpp in ny frisk luft. Men ta det lite lugnt när det är superkallt ute. :-)

Ta fram positiva familjefoton - Ta fram positiva bilder på dig själv, din familj eller andra personer du tycker om.

Sätt upp tavlor - Sätt upp tavlor som har en frisk symbolik som du blir stärkt av.

Ha gröna växter - Omge dig med gröna, fräscha krukväxter med kraft i. Eller ha fina snittblommor i färger du tycker om. Turligt nog ligger detta också mitt i inredningstrenden.

Låt saker sträva uppåt - Placera saker så att de tycks sträva uppåt. Det ger energi. Det kan vara tavlor eller bilder med fåglar som flyger uppåt eller barn som kastar bollar uppåt eller lampor med uppåtriktat ljus.

Vatten stressar av - Vatten är avstressande. Det kan vara ett akvarium eller en tavla med flödande vatten som motiv, eller varför inte en jacuzzi?

Låt spegeln reflektera - En spegel kan förstärka ljus, förstora ytor, fönster och vyer. Låt den reflektera något du gillar. Placera den inte mitt emot en dörr eller ett fönster. Energin slungas då fram och tillbaka i för hög hastighet. Sätt den så att du ser hela huvudet.

Undvik vassa hörn - Undvik vassa vinklar, hörn och tunga föremål som hänger ovanför dig. Det kan kännas hotfullt och trycka ner energin.

Bakgrund

Feng Shui är ett kinesisk filosofiskt system om att harmonisera allt med den omgivande miljön och det är nära knutet till daoism. Termen feng shui översätts rakt som "vind-vatten". Feng shui är en av de fem konsterna inom kinesisk metafysik. Feng shui diskuterar arkitektur i metaforiska termer av "osynliga krafter" som binder universum, jorden och mänskligheten tillsammans, som kallas qi.

Historiskt sett används feng shui för att orientera byggnader, ofta andligt betydande strukturer såsom gravar, men också bostäder och andra strukturer på ett gynnsam sätt. Beroende på den speciella stil av feng shui som används, kan en gynnsam plats bestämmas med hänsyn till lokala funktioner som vattendrag, stjärnor, eller en kompass.

Qi rider med vinden och skingras, men fångas in när det stöter på vatten.

En grundregel är att låta chi, energikraften, ständigt flöda fritt i hemmet. Chi är en universell kraft, en energi som finns i rörelse omkring oss i all materia, och även inom oss människor. Felplacerade möbler och inredningsdetaljer stjäl energi och det gäller att istället få det som finns i hemmet att fungera i harmoni.

Feng shui undertrycktes i Kina av staten under kulturrevolutionen på 1960-talet, men har sedan dess återfått popularitet.

Några viktiga verktyg inom Feng Shui

1. De fem elementen

Vatten, eld, jord, trä och metall, som all materia är uppbyggd av, bär på energier som påverkar oss människor på olika sätt. Genom att kombinera de olika elementen på rätt sätt i heminredning uppnås balans.

2. Yin och Yang

Dessa två motpoler samspelar med varandra. Ljus kompletterar mörkt, manligt balanseras av kvinnligt och starkt kombineras med svagt. När vi har lärt oss att känna igen olika tings kvalitéer kan vi också samordna dem i harmoni.

3. Baguan

Bagua är ett kinesiskt ord som betyder ”de åtta trigrammen”. Varje trigram är kopplat till olika livsaspekter: livsväg/karriär, kärlek/relationer, familjerelationer/hälsa, rikedom, stöd i livet, kreativitet/barn, kunskap/självkännedom och framgång. Baguan är en karta där de olika livsaspekterna har sina givna platser. Genom att lägga baguakartan över en skiss av sitt hem kan man se var i bostaden livsaspekterna är belägna. Därefter kan man på olika sätt påverka de delar av sitt liv som man vill förändra.

Detta var en lättare introduktion till Feng Shui och inredning, ska du bli en mästare är det bäst att du går och köper en tjock bok. :-)En överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt