Hur blev danska möbler och design känd världen över?

2016-09-01

Såväl Sverige som Danmark har en stark möbelindustri med hög andel export. Men medan Sverige kännetecknas av en ansenlig inhemsk produktion har vårt grannland valt en lite annorlunda väg till att bli en erkänd möbelnation. Fokus på sälj. Och ett starkt designarv som öppnar det dörrar för det nya. Det är faktorer som gör danska möbler till en exportsuccé.

Trots att Danmark är ett litet land ligger det i topp bland de europeiska länderna när det gäller andelen exporterade möbler av den totala produktionen. 2012 exporterade Danmark 76 procent av möbelproduktionen, att jämföra med Sverige som exporterade 60 procent. 

Danmark har en tradition av handel och är beroende av både export och import. De menar att de inte kan leva på hemmamarknaden, så de måste exportera.

En del av förklaringen till att dansk möbelindustri lyckats bra med exporten står att finna i en kombination av produkterna och storyn om Danmark, som skapats av komponenter som HC Andersen, kungahuset och en enkelhet inspirerad av Japan.

De har också förstått vikten av bra säljare för att lyckas med export då dagens designföretag är bättre på försäljning än ”den gamla designindustrin”.

Jacobsen, som gick bort 1971, räknas som en företrädare för funktionalismen. Flera danska arkitekter och formgivare har börjat sina karriärer på hans arkitektkontor, som till exempel Hans J Wegner och Jørgen Gammelgaard. Möblerna designade av det gamla danska gardet, med Jacobsen i spetsen, är fortfarande mycket populära världen över. De satte Danmark på designkartan redan på 50-talet.

Vad betyder detta designarv för dagens danska designer?

Det är en svår balansgång mellan gammalt och nytt. Det är ett problem att hantera det gamla och samtidigt skapa helt nya produkter. Å ena sidan är det superbra att dansk design är världsberömd. På så vis har man råd att experimentera. Å andra sidan är det negativt att historien står i vägen för det nya, moderna.

När man jämför dagens danska möbelindustri var gårdagens designdriven med produktens funktion i fokus. Nu är den säljdriven och det handlar mer om färg och form och ett fokus på business och logistik.

Sedan millennieskiftet har ett antal nya danska designföretag etablerat sig och blivit framgångsrika. Såsom Muuto, Hay och Normann Copenhagen. Och efter finanskrisen har många unga människor startat designföretag där produktionen ligger utanför huset.

Finns det några utmaningar för dansk möbelindustri?

Matchmakingen mellan designer och producent kan bli bättre. De snackar ofta förbi varandra i dag, vilket exempelvis kan resultera i att en designer ritar en stol som sedan inte fungerar att producera.

Tidigare kunde designer också hantverket. Nu är den kunskapsnivån lägre. Dagens designer måste kunna mer om tillverkning och producenterna måste lära sig mer om designerns behov.

2013 lanserade den danska regeringen en plan för tillväxt för de kreativa industrierna, där design ingår som en viktig del. Här målas visioner upp om bättre finansiering, bra utbildningar, nya designsamarbeten och Köpenhamn som Designhuvudstad i världen 2016/2018. Bland annat. Att utforma en sådan strategi vittnar om att den danska regeringen ser de kreativa industrierna som viktiga för den danska ekonomin. Det visar också att man vill främja den kreativa sektorn och skapa förutsättningar för att den ska kunna expandera. 

Läs mer om danska möbler här.En överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt