Vad är retro design? Om inredning och möbler under retron

2014-05-02

vackert retro sideboard i träslaget teak
retro tekanna med typiskt rött mönster
retro soffbord i trä med lätta former

Vad kul att du intresserat dig lite för retro. Det är en epok i svensk, dansk och norsk designhistoria som vi ska vara stolta över eftersom vi i Norden verkligen låg i framkant i designvärlden då. Retron uppstod under efterkrigstiden och som motreaktion till de stora, tunga och enkla möblerna som inredde många gråa och krigströtta hem. Sverige och Danmark som klarat sig under kriget väl startade en trend med design i lätta, runda och stilrena former, gärna i naturliga material eller klatschiga och knalliga färger. Och 50-, 60- och 70-talet benämns som retrons gyllene tider. 

Som bevis för hur populär trenden är har tidningen Hus & Hem skapat en ny tidning som heter Hus & Hem Retro som enbart behandlar retro inredning. 

Skillnaden mellan retro och vintage

Retro förväxlas ofta med ordet vintage, men vi ska vara tydliga att vintage gäller mode och kläder från denna epok istället för inredning och inredningsdetaljer som inkluderar retron. Många använder dock retro och vintage i samma andetag och gör ingen större skillnad mellan dem, till exempel Sveriges mest kända vintagebutik för kläder Beyond Retro i Stockholm.  Vintage behöver heller inte bara vara kläder från endast 50-tal till 70-tal utan kan också inkludera kläder från några tidigare decennium. 

Vad är retro design och inredning?

När man talar om retroepoken är det ofta möbler, lampor, tapeter och porslin som var speciellt speciella och särskiljande för denna tid och retro inredning. 

I och med att möbler blev lättare och mindre otympliga tack vare bättre produktionsprocesser efter kriget blev andra lätta material än träet, till exempel stål, glasfiber och plast populära. Men just naturliga och mörka material som teakträ stod i centrum. Retrons möbeldesign var karakteriserad av funkis (eller funktionalitet) vilket går väl ihop med de smidiga, smala och lätta träformer som dominerade under just den här tiden, speciellt från kända danska designer. Dock designade man också möbler i en kombination av trä och stålformer. Plastmöbler blev också populära med till exempel vit plast och en klatschigare färg på textilen som till exempel rostrött.

För porslin och tapeter var färgvalet ofta dominerat av pasteller, naturliga mörka färger som brun och roströd eller till och med mild grå, blå eller grön. 

Porslinet var som sagt säreget under retron och kända svenska märken som Gustavsberg och Rörstrand samt finska Arabia utmärkte sig speciellt i sina glada färger och trevliga former. Ofta var porslinet dekorerat med olika typer av på den tiden moderna former och mönster i blått, grönt och rött på en vit bakgrund.

Lampor för soffbord, matbord och vägghängda på tapeter vara tillika ett fokusområde för retro design med snarlika färger där armaturen och lampskärmarna ofta tillverkades i plast i färger som lyste upp rummet och samtidigt matchade eller passade väl till tapeterna. Även om tapeterna var färglada så återfann man här många av de retromönster som porslinet också hade. 

Dansk design under retron

Även om den svenska retrodesignen var en viktig och bred trend i Sverige så fanns det andra starkare drivkrafter just då. Den första och mest uppenbara är det danska möbelundret. Danmark producerade under den här tiden mycket välkända former, framförallt runda och smala i sin design med teakträ som du kan läsa mer om i den länkade artikeln i förra meningen. De hade många internationellt kända möbeldesigners och arkitekter som skapade ikoniska stolar och lampor samt världens första designhotell i Köpenhamn till exempel. Kända namn inkluderade Arne Jacobsen och Hans Wegner.

Sideboards och andra typiska retromöbler

En typisk möbel i inredningen i svenska hus och hem var ett så kallat sideboard i teak, dessa möbler fungerade som en typ av avlastningsplats för förvaring samt inredningsdetaljer, utöver den vackra form som de oftast hade. För bara några år sedan slängde många människor dessa sideboards på soptippen men i dagens läge säljer de för dyra pengar på auktioner och andrahandsmarknader. Andra populära möbelslag under den tiden var barskåp, matstolar, skänkar, skrivbord, sminkbord, kryddhyllor, arkivskåp, sängbord och byråer. 

Från Danmarks designelit blev främst design av stolar och lampor särskilt kända, dock var också soffbord och matbord viktiga trämöbler under retron.

Fynda retro på loppis och online

Egentligen är väl retro inte en typ av design och istället är de en epok. Så att köpa retro i nytt och modern utförande är lite fusk. För den som vill retrofynda finns det mängder av möbler och inredningsdetaljer som säljs på Blocket.se eller loppis runt om i landet. Men här är några sökningar i alla fall:

Om du inte vill köpa begagnat utan istället köpa nytt men i retro stil kan du alltid besökare House of Hedda eller Broarne som har porslin, lampskärmar och kakburkar som går i retro stil. Även IKEA har en äldre design, Lövbacken, som ser verkligen retro ut och bara kostar billiga pengar.

Bloggar och inspiration om retron

I takt med att retron blir mer och mer populär börjar de dyka upp fler och fler bloggare som skriver i temat och som du kan söka inspiration från. Här är ett par blogglistor om retro samt Elle Interiörs retroblogg:

Det är också bra att få inspiration om retro inredning från till exempel svenska StyleRoom eller varför inte söka på bilder på Pinterest.

Relaterade artiklar

Allt om dansk design inom möbler, lampor, porslin och inredning

Om designlampor och var du hittar billiga lampor på nätetEn överblick över vårt utbud

Här på Nordic Design Hub hittar du ett omsorgsfullt sammansatt utbud inom inredning. Se våra vackra pärlsmycken med ankare. Vi har fönsterdekorationer små vaser. Vi har affischer med olika teman såsom roliga djur, retroaffischer, musikaffischer, affischer med cykelns historia och affischer för modeintresserade. För väggen har vi fler produkter, vi har till exempel vackra väggprydnader och praktiska samt roliga väggkrokar för barn särskilt. När det gäller textil har vi några riktigt fina kuddfodral 50x50 med bjärt design och massor av karaktär. För köksinredningen finns också ett bra utbud, du hittar lyxiga temuggar med vackra metallfärgade öron samt svartvita muggar med små roliga figurer. Utöver muggar har vi vackra kakburkar med lock och trevliga serveringsbrickor för glada dagar. Vill du sätta fest på tillvaron måste du kika på våra glasballonger som fästs i taket. Slutligen inom inredning har vi ett bra utbud av Bloomingvilles inredningsdetaljer .

Inom accessoarer för män och kvinnor har vi en hel del intressanta produkter som passar perfekt som presenter och julklappar. Du hittar de omåttligt populära armbanden med ankare med ett riktigt skärgårdstema, du hittar paracordarmbanden för överlevaren, armband med Sverige-karta samt vackra wraparmband med kristaller . Vi har också riktigt snygga klockor för armen i trä som passar utmärkt som presenter. Utöver detta har vi ett bra utbud av väskor, du hittar till exempel de snygga axelväskorna i filt med djur och coola shoppingväskor med avbildningar av designväskor. Om du vill ha en smart enkel present så kika på våra kreditkortshållare eller cykellysen. Slutligen vill vi slå ett slag för smyckesförvaringen med skogstema som är ett alternativ till smyckesträd.

Inredning
Hon & Han
Nytt